Zavřít reklamu

Tisková zpráva: V posledních měsících jsme viděli cenový comeback napříč trhy, kdy řada akcií zaznamenala mnoha procentní růst. Ani tyto velké pohyby se ale nemohou rovnat ziskům ze sektoru kryptoměn. Bitcoin i Ethereum, dvě největší kryptoměny současnosti, zaznamenaly za poslední měsíce prakticky dvojnásobný nárůst ceny. V procentuálních hodnotách to tedy znamená, že jejich cena vyrostla de facto o 100 %! Může ale takovýto růst pokračovat nebo náš čeká korekce?

Vývoj posledních měsíců i vývoj v blízké budoucnosti jsou samozřejmě v první řadě ovlivněny děním na hlavních finančních trzích. Díky tomu ve většině případů vidíme růst na akciových indexech i kryptoměnách společně. Velká korelace je pak především mezi kryptoměnami a růstovými akciemi typu Tesla, které jsou celkově také považovány za poměrně riziková aktiva. Za původní katalyzátor současného růstu tak můžeme bezpochyby označit celkově se zlepšující sentiment finančních trhů s tím, že vyšší volatilita v kryptoměnovém sektoru zapříčinila násobně vyšší růst cen než na tradičních aktivech.

Nicméně mnoho faktorů ovlivnilo i kryptoměnový svět specificky. Bitcoinu pomohla nedávná bankovní krize, která ukázala vrtkavost tradičního bankovního systému a Ethereum prošlo před několika dny zásadním vylepšením své sítě, díky čemuž se pro investory stalo ještě zajímavějším. Podobné explozivní pohyby jsme mohli vidět i na většině dalších předních kryptoměnových projektech. V kryptu stále platí, že Bitcoin rozhoduje o směru celého tohoto sektoru. Nutno ale podoknout, že při klasickém býčím trhu tyto menší kryptoměny často mnohonásobně překonávají Bitcoin, a to díky své menší kapitalizaci a vyšší volatilitě. Takové explozivní pohyby jsme až na několik výjimek zatím neměli. Mnoho investorů tak s napětím očekává, zda teď po růstu hlavních kryptoměn přijde i pravá „altcoinová sezóna“, kdy porostou především menší projekty. Pokud bude pozitivní sentiment pokračovat, je to velmi pravděpodobné.

Pozitivita se ale může také z trhů velmi rychle vytratit. Z makroekonomické sféry se stále ozývají hlasy očekávající příchod recese v tomto roku. Poslední dobou jsou stále více zmiňovány například problémy realitního sektoru, především nadbytku kancelářských prostor, které po pandemii nejsou (díky práci domova) tolik potřebné. Stále také trvá nejistota v bankovním sektoru i otázka výšky úrokových sazeb. V rámci kryptoměnového světa zde také stále máme hrozbu nepřiměřené regulace, a to především v USA.

Na otázku, zda jsou kryptoměny zpět, tak není v danou chvíli jednoduchá odpověď. Podobně jako se zbytkem finančních instrumentů je blízká budoucnost nejistá. Může se jednat o skvělou příležitost ke koupi, ale pokud recese opravdu přijde, sektor ještě pravděpodobně zažije velké výkyvy i směrem dolů. V rámci širšího horizontu ale vidíme v kryptoměnovém světě stále pokračující vývoj a s rostoucí adopcí je stále složitější obhajovat negativní názory, že všechny kryptoměny půjdou na nulu. Jako vždy budou vítězové a poražení, ale celkově krypto začíná být sektorem, se kterým by i tradiční investoři měli začít počítat.

Pokud chcete začít kryptoměny obchodovat, XTB má v nabídce více než 50 titulů ve formě CFD, díky čemuž obchodnk může vydělat na rostoucí i na klesající ceně instrumentu. Více informací naleznete zde.

Dnes nejčtenější

.