Zavřít reklamu

Jak na iPhonu vypnout modré světlo je jeden z nejčastějších dotazů mezi jablíčkáři. Ono modré záření je totiž úhlavním nepřítelem zdravého spánku, kdy potlačuje produkci hormonu melatonin, který je zcela klíčový pro správný biorytmus a spaní či usínání. Problém je ale v tom, že se s modrým světlem můžeme setkat téměř na každém rohu – vyzařuje jej totiž moderní elektronika, včetně našich iPhonů, Maců či iPadů. Naštěstí se ale nabízí praktické řešení.

Jak na iPhonu vypnout modré světlo s Night Shift

V rámci operačního systému iOS se totiž nachází přímo nativní funkce, která vám pomůže s redukcí zmiňovaného modrého záření. Řeč je samozřejmě o Night Shift. Tato vychytávka automaticky ve večerních hodinách mění barevnost displeje k teplejším tónům, čímž jednak šetří vaše oči, a zároveň tak redukuje množství modrého světla. Night Shift lze navíc nastavit tak, aby fungoval kompletně automaticky. Spolu se západem slunce tak může dojít k jeho aktivaci, kdežto opačně s východem slunce se pro změnu deaktivuje. Pojďme se proto zaměřit na to, jak na iPhonu vypnout modré světlo s Night Shift.

  • Otevřete aplikaci Nastavení
  • Přejděte do kategorie Zobrazení a jas
  • Sjeďte níž a v rámci sekce JAS vyberte možnost Night Shift
  • Nyní se vám zobrazí možnosti: Zapnout podle rozvrhuRučně zapnout do zítřka. Vyberte tu první.
  • Nastavte si rozvrh klepnutím na čas. Posléze definujte pevně stanovený čas, nebo použijte možnost Od soumraku do úsvitu.
  • Vraťte se zpět. Zde ještě můžete upravit teplotu barev. Čím teplejší, tím šetrnější displej bude.

Jak na iPhonu vypnout modré světlo přes Zpřístupnění

Následně se nabízí ještě jedna, podstatně efektivnější metoda, která vám kompletně promění podobu displeje. Jedná se o poměrně extrémnější řešení, které ale efektivně vypne modré světlo a displej naopak přesune k červené části barevného spektra. Tím tak můžete spolehlivě omezit působení modrého záření a dopřát si podstatně lepší spánek. Jelikož jde však o poněkud ráznější řešení, je nutné zmínit, že je nutné si na něj nejprve zvyknout. Nejde ale o nic, co by nevyřešil čas.

  • Otevřete Nastavení
  • Sjeďte níž a vyberte kategorii Zpřístupnění
  • Úplně dole, ze sekce OBECNÉ, vyberte možnost Zkratka zpřístupnění
  • Aktivujte možnost Filtry barev

Následně stačí třikrát za sebou zmáčknout zapínací tlačítko vašeho iPhonu, čímž dojde k aktivaci zmiňovaných filtrů barev. Displej se tím okamžitě přepne do červené podoby, čímž dochází k již zmiňované redukci modrého záření. Jak už jsme ale uvedli výše, na tuto podobu si budete muset zvyknout.

Dnes nejčtenější

.