Zavřít reklamu

Apple konečně vydal aktualizaci macOS 10.12.4 s očekávaným nočním režimem Night Shift. Nicméně na fóru f.lux se nyní objevilo porovnání funkce od cupertinské společnosti a funkce f.lux. Z diskuze na fóru vyplývá, že f.lux má modernější řešení. Oba systémy jsou založené na tom, že snižují modré světlo vystupující z obrazovky, ale přece se jen v něčem liší.

Základní myšlenkou obou systémů je změna barev na displeji. Upraví se teplota barev a potlačí se modré světlo tak, aby vás ve večerních hodinách nebolely oči. A zároveň se snadněji vaše tělo dostane do přirozeného cirkadiánního rytmu.

„Studie ukázaly, že vystavování se jasnému modrému světlu ve večerních hodinách ovlivní vaše cirkadiánní rytmy a stěží se vám může usínat. Night Shift používá hodiny a geolokaci počítače, aby určil, kdy je západ slunce ve vaší lokalitě. Poté automaticky nastaví teplejší barvy displeje. V dopoledních hodinách vrátí barvy do původního nastavení,“ uvádí Apple ke svému režimu Night Shift.

Nicméně režim společnosti Apple nesnižuje modrou barvu dostatečně, což je znatelné z grafu zobrazujícího barevnou intenzitu.

apple

Kdežto systém f.lux úroveň modré barvy snižuje dramaticky. Z fóra vyplývá, že barva sama o sobě nestačí k úpravě cirkadiánního systému.

f.lux

„Náš cirkadiánní systém skutečně nereaguje na malé změny barvy. Většinou reaguje na množství světla. Oči dokážou velice dobře rozlišit i menší rozdíly v barevných odstínech, a to je jiný systém, než ten, který pohání cirkadiánní rytmy,“ dodává f.lux.

night shift

Zdroj: 9To5Mac

Dnes nejčtenější

.