Zavřít reklamu

Jak jste si už určitě všimli, tak Apple do nového systému macOS Ventura přidal aplikaci Hodiny, kterou můžeme znát již z iOS či iPadOS. Je pravdou, že nejnovější systém pro jablečné počítače byl na nové aplikace opravdu štědrý – kromě Hodin jsme se totiž konečně dočkali také přidání nativního Počasí, které vypadá naprosto úchvatně. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 tipů v Hodinách z macOS Ventura, které byste rozhodně měli znát, abyste tuto novou aplikaci mohli využívat na sto procent.

Možnosti aplikace Hodiny

Hned na začátek si pojďme říct, co všechno vlastně můžete v aplikaci Hodiny dělat. Skutečně se jedná o věrnou kopii z iPadOS, což znamená, že je rozdělená do celkově čtyř částí. První je Světový čas, kde si můžete nechat zobrazit čas v různých městech, druhou je Budík, kde si lze jednoduše a rychle nastavit budík. Třetí částí jsou Stopky, kde můžete ihned spustit stopky a měřit i mezičasy, poslední částí je pak Minutka, kde lze nastavit odpočet a následné upozornění.

Zobrazení minutky v horní liště

Jak už jsem zmínil na předchozí stránce, tak jednou z možností nové aplikace Hodiny je také nastavení minutky, potažmo odpočtu. Tato funkce, jako jediná ze všech, se propisuje také do horní lišty, což je rozhodně naprosto parádní. Znamená to, že pokud si spustíte na určitý čas minutku, tak se v horní liště tento odpočet objeví, takže ho máte pořád na očích. Pokud na něj klepnete, hned se ocitnete v aplikaci Hodiny. Nevýhodou je, že na Macu nelze nastavit více minutek najednou.

hodiny macos ventura

Přepnutí zobrazení stopek

Ve výchozím nastavení se stopky v Hodinách z macOS Ventura zobrazují v digitální podobě. To samozřejmě vyhovuje většině uživatelům, avšak pokud se řadíte mezi zastánce klasiky v podobě ručičkových stopek, tak vás mohu potěšit – vzhled lze totiž z digitálních stopek na ručičkové přepnout. Nejedná se o nic složitého, stačí přejít do aplikace Hodiny, a poté v horní liště klepnout na Zobrazení. Zde už jen klepnutím zaškrtněte možnost Zobrazit ručičkové stopky.

Rychlé spuštění minutky

Nativní aplikace Hodiny na Macu podporuje také zkratky, díky kterým je například možné rychle spustit minutku prostřednictvím Spotlightu. Nejedná se o nic složitého – stačí, abyste na Macu spustili Spotlight, a to buď klepnutím na ikonu lupy vpravo nahoře, anebo klávesovou zkratkou Command + mezerník, a poté do něj vepsali spustit minutkuPo zobrazení zkratku stisknutím klávesy Enter otevřete, nastavte parametry a je hotovo.

hodiny macos ventura

Přidání budíku či světového času

Nedílnou součástí aplikace Hodiny je samozřejmě i budík a světový čas. V obou těchto sekcích je možné přidat vícero záznamů, tedy vícero budíků a měst pro zobrazení světových časů. Postup je v obou případech stejný – stačí v pravém horním rohu klepnout na nenápadnou ikonu +. Následně se zobrazí okno, kde v případě budíku nastavíte jeho čas, opakování, štítek, zvuk a možnost odložení, a v případě světového času vyhledáte konkrétní město a potvrdíte jej.

Dnes nejčtenější

.