Zavřít reklamu

Pokud vlastníte iPad, tak jistě víte, že na něm chyběly některé základní aplikace – konkrétně můžeme zmínit Počasí, Hodiny a Kalkulačku. Nedávno jsme se však dočkali vydání aktualizace iPadOS 16, ve kterém Apple konečně přidal nativní Počasí a Hodiny, a co se týče Kalkulačky, tak ta stále k dispozici není. Obě dvě nové zmíněné aplikace se Applu opravdu povedly a v tomto článku se budeme věnovat Počasí, ve kterém si ukážeme celkově 5 tipů, o kterých zkrátka musíte vědět.

Podrobné grafy počasí

V případě, že bychom se vrátili o několik let nazpátek, tak bychom z nativní aplikace Počasí rozhodně nebyli nadšení. Nezobrazovala totiž žádné podrobné informace, takže většina uživatelů využívala aplikace třetích stran. V poslední době však Apple na svém Počasí tvrdě pracuje a v iOS a iPadOS 16 už jsou k dispozici veškeré potřebné informace, které můžete potřebovat. Pokud byste chtěli zobrazit podrobné informace a grafy, tak v Počasí nalevo klepněte na konkrétní místo, a poté stiskněte dlaždici s hodinovou nebo desetidenní předpovědí. Tímto se otevře okno, kde už se mezi grafy můžete přepínat klepnutím na šipku s ikonou v pravé části. Nahoře se pak můžete přesunout až o 10 dní dopředu a zobrazit stejná data.

Srážkový radar

Mnoho z nás sleduje pro předpověď počasí také srážkové radary, na kterých můžeme pěkně vidět, jak se srážky pohybují a kdy by se mohly dostat na naše místo. Co kdybych vám řekl, že i takový srážkový radar je v Počasí z iPadOS 16 k dispozici? Jeho zobrazení opět není složité. Stačí se v Počasí nalevo přesunout na konkrétní místo, a poté sjeďte níže, kde najdete a klepněte na dlaždici s názvem Srážky. Tímto už se srážkový radar s předpovědí na další hodinu či na 12 hodin zobrazí. Klepnutím na ikonu vrstvy vpravo nahoře můžete ještě změnit radar na Teplotu a Stav ovzduší, každopádně informace o stavu ovzduší nejsou v Česku k dispozici.

Rychlý souhrn počasí

Patříte mezi jedince, které nijak zvlášť nezajímají přesné grafy o počasí, a chtěli byste vše potřebné zobrazit rychle a jednoduše, ideálně v pár větách? Pokud ano, tak pro vás mám dobrou zprávu – ani na takové uživatele Apple nezapomněl. U každého grafu si totiž můžete nechat zobrazit krátké textové shrnutí, které mnohdy řekne více, než tisíc slov. Pro zobrazení tohoto souhrnu se tedy v Počasí nalevo přesuňte na konkrétní místo, a poté klepněte na hodinovou nebo desetidenní předpověď. V novém okně si pak klepnutím na ikonu se šipkou nalevo zobrazte kategorii s daty, která vás zajímají, a poté sjeďte dolů, kde už najdete Předpověď počasí nebo Denní souhrn. I tento textový souhrn se zobrazuje až na 10 dní dopředu, stačí se překliknout v kalendáře nahoře.

Aktuální výstrahy počasí

Nativní Počasí vás konečně může informovat o tom, když dojde k vyhlášení nějaké výstrahy počasí. Tyto výstrahy vydává Český hydrometeorologický ústav, a to konkrétně v případě, že hrozí nějaké extrémní počasí – například silné bouřky a déšť, vysoké teploty, riziko požáru či náledí, silný vítr a mnoho dalšího. Pokud je taková výstraha k dispozici, zobrazí se u konkrétního místa úplně nahoře, a to v dlaždici Extrémní počasí s vykřičníkem. Jestliže na tuto dlaždici klepnete, tak si můžete zobrazit i všechny ostatní výstrahy pro konkrétní místo, jestliže jich je aktivních více.

Upozornění na výstrahy počasí

Chtěli byste být o výstrahách počasí informováni jako první, abyste se případně mohli připravit? Tak i přesně tohle je v Počasí z iPadOS 16 možné. Aktivovat si konkrétně můžete kritická oznámení s výstrahami, které vás informují i v případě, že budete mít zapnuté soustředění. Pro nastavení těchto upozornění klepněte v levé horní části Počasí na ikonu tří teček v kroužku, a poté z menu vyberte Oznámení. Zde už jen stačí aktivovat Extrémní počasí pro současnou polohu, anebo se níže přesuňte do jednoho z vašich uložených míst, kde je možné Extrémní počasí aktivovat zvlášť. Co se týče hodinové předpovědi srážek, tak ta bohužel není v Česku k dispozici.

Dnes nejčtenější

.