Zavřít reklamu

Venkovní teplota opovážlivě stoupá a spolu s ní stoupají i nároky na péči o váš Mac. Vysoké teploty mohou mít na váš jablečný počítač fatální vliv. Pokud si ale osvojíte několik základních postupů a principů, ustojí váš Mac vysoké teploty bez úhony.

Pozor na prostředí

Společnost Apple doporučuje používat Macy v teplotách od 10°- 35° C. Jakákoliv vyšší teplota již může být pro váš počítač riskantní a může způsobit závažné škody na baterii a dalších komponentech. Vzít si Mac na koupaliště a pracovat pod širým nebem může znít lákavě, při vysokých teplotách to ale skutečně není dobrý nápad. Váš laptop je také citlivý na změny teplot. Pokud přecházíte z klimatizovaného do horkého prostředí, vypněte svůj počítač a zavřete ho – díky tomu se lépe přizpůsobí teplotní změně.

Pravidlo „neponechávat elektronická zařízení v zavřeném voze“ se může mnohým zdát jako samozřejmost, možná by vás ale překvapilo množství lidí, kteří na toto pravidlo zapomínají nebo ho podceňují. Přestože venkovní teplota nemusí být nutně extrémně vysoká, v zavřeném autě roste velmi rychle a váš počítač může utrpět nenávratnou újmu. Pokud jinou možnost nemáte, ujistěte se alespoň, že je váš počítač kompletně vypnutý a nedopadá na něj přímé sluneční světlo. Slunečním paprskům by ale váš počítač neměl být vystaven ani doma. Nenechávejte laptop na stole, na který po většinu dne dopadají přímé sluneční paprsky, zkuste zatáhnout žaluzie nebo rolety.

Fakt, že přímé sluneční paprsky mohou poškodit displej vašeho smartphonu nebo tabletu, je všeobecně známý – a neexistuje jediný důvod, proč toto poškození riskovat u vašeho počítače. Snažte se displej svého Macu maximálně ochránit před slunečními paprsky. Práce s počítačem na přímém slunci ostatně nesvědčí ani vašemu zraku.

S horkými letními dny bývá také často spojena i zvýšená vlhkost vzduchu. Než se rozhodnete provětrat svůj Mac, věnujte pozornost příslušným údajům v předpovědi počasí. Zvýšená vlhkost vnitřku vašeho Macu ani trochu nesvědčí a náprava škod, způsobených vlhkostí, bývá poměrně náročná a nákladná.

Prevence je základ

Zálohování je vždy dobrý nápad, a je zarážející, jak velké procento uživatelů tento krok podceňuje. Ideálním způsobem je zálohování ve třech kopiích, z nichž jednu ponecháte na disku svého počítače, druhou na externím disku a třetí například v cloudovém úložišti.

Letní počasí se často mění z dusna a horka na prudké bouřky a lijáky. Buďte na tyto změny připraveni a vždy svůj Mac přenášejte v náležitě odolném obalu. Pokud zmoknete vy, nic hrozného se neděje, ale zachraňovat zmoklý Mac není příjemná ani levná záležitost.

Naučte se také předcházet přehřívání spodní části vašeho Macu – řada výrobců nabízí lehké, elegantní a užitečné stojany, díky kterým se ke všem částem vašeho laptopu dostane potřebné množství čerstvého vzduchu.

K venkovní teplotě je ale potřeba přičíst i fakt, že počítače se dokáží pořádně zahřát i samy o sobě. Pokud část dne trávíte se svým MacBookem venku, rozdělte si práci tak, abyste v době, kdy je Mac vystaven vyšším teplotám, na něm prováděli co nejméně náročné úkony. Sledování filmů v HD rozlišení si nechte na doma.

Mac Hot Weather fbv

Dnes nejčtenější

.