Zavřít reklamu

Nedávno představený iOS 16 toho naučí iPhony skutečně mnoho. Jednou z těch nejzajímavějších věcí je pak bezesporu takzvaný Lockdown Mode nebo chcete-li režim uzamčení, který udělá z iPhonu ještě nedobytnější tvrz než kterou je nyní. Při aktivaci tohoto módu se totiž telefon de facto přepne do režimu maximálního zabezpečení, což znamená mimo jiné deaktivaci celé řady funkcí, kterou jsou potenciálně rizikové jako například polohové služby, příjem zpráv z neznámých čísel a tak podobně. Právě tato nedobytnost je však ve své podstatě určitou formou rizika. 

Na to, že není Lockdown Mode úplně do puntíku vymyšlený upozornil jako první šéf společnosti Cryptee zaměřující se na ochranu soukromí John Ozbay. Ten se nechal konkrétně slyšet, že ačkoliv se po aktivaci Lockdown Modu stane iPhone skutečně výrazně bezpečnějším z hlediska potenciálního hacknutí, jedním dechem je sluší dodat, že začne svým zabezpečením ve své podstatě vyčnívat mezi ostatními telefony, čímž bude ve výsledku snáze lokalizovatelný pro weby. Své tvrzení. následně Ozbay demonstroval vytvořením webové stránky, na které byl iPhone s iOS 16 Beta a aktivním Lockdown Modem schopen identifikovat, jelikož jako jediný z připojovaných telefonů odmítl načíst vlastní písmo webu. Díky identifikaci podezřelého iPhonu pak už nebylo složité získat i IP adresu a další zdánlivě neškodná data, která však ve výsledku upozorňují na potenciálně nebezpečného uživatele. 

Lockdown Mode vytvořil Apple zejména kvůli přibývajícím vládami financovaným virům schopným prolomit klasické zabezpečení iPhonů a následně sledovat jejich uživatele, kteří jsou zpravidla političtí aktivisté a tak podobně. Právě ti tedy budou na sebe pravděpodobně aktivovaným Lockdown Modem nechtěně upozorňovat, což však jak sám Ozbay připouští není chybou Applu, ale spíš jakousi vlastností tohoto typu zabezpečení. Jako příklad uvedl prohlížeče Tor, které jsou sice taktéž zaměřeny na maximální soukromí a bezpečnost, nicméně právě tím jsou jejich uživatelé ve své podstatě nápadnější než zbytek internetu, jelikož jejich “otisky prstů” nezapadnou do takového množství dalších, jako tomu je právě u obyčejných lidí. O nic pozitivního se ale zkrátka nejedná a je tedy otázkou, nakolik bude novinka Applu přichystaná hned pro první verzi iOS 16 využívaná. 

Dnes nejčtenější

.