Zavřít reklamu

Nově představené operační systémy od Applu jsou tady s námi již téměř dva měsíce – konkrétně je řeč o iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Všechny tyto systémy jsou i nadále k dispozici v rámci beta verzí pro vývojáře a testery, i přesto si je ale často instalují také obyčejní uživatelé, jelikož chtějí k novinkám získat předběžný přístup. Na našem magazínu se novinkám v systémech věnujeme od samotného představení, což jen potvrzuje fakt, že jich je k dispozici opravdu nespočet. Jedna z novinek, které se však Apple nijak zásadně nevěnoval, je i součástí Fotek.

macOS 13: Jak zamknout skryté fotky pomocí Touch ID

Asi každý z nás má ve Fotkách určitý obsah, který nechcete sdílet s ostatními. Doposud jsme tohle mohli polovičatě vyřešit tak, že jsme fotografie a videa mohli přesunout do alba Skryté, čímž zmizely z klasické knihovny. I nadále se však k tomuto obsahu mohl kdokoliv dostat, stačilo mít pouze odemknutý iPhone. Dobrou zprávou ale je, že v macOS 13 a dalších nových systémech Apple přispěchal s funkcí, díky které je možné zamknout nejen album Skryté, ale také Nedávno smazané, a to pomocí Touch ID, respektive Face ID na iPhonech. Jakým způsobem je možné tuto funkci na Macu aktivovat? Postup je následující:

  • Prvně jen nutné, abyste se na vašem Macu s macOS 13 přesunuli do aplikace Fotky.
  • Jakmile tak učiníte, tak v levé části horní lišty klepněte na záložku Fotky.
  • Tímto se vám otevře menu, ve kterém rozklikněte sekci s názvem Nastavení…
  • Následně dojde k otevření nového okna se všemi předvolbami aplikace Fotky.
  • Zde se v horním menu přesuňte do sekce s názvem Obecné.
  • Nakonec stačí, abyste dole v kategorii Soukromí aktivovali funkci Používat Touch ID nebo heslo.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy možné na vašem Macu s macOS 13 Ventura aktivovat funkci, která uzamkne alba Skryté a Nedávno smazané dodatečným zámkem. To znamená, že kdykoliv se budete chtít na Macu do jednoho z těchto dvou alb přesunout, tak budete muset prokázat svou totožnost, v případě Maců tedy prostřednictvím Touch ID. V opačném případě se album neotevře a samozřejmě se nezobrazí ani jeho náhled, ani počet uložených fotek v konkrétních albech.

Dnes nejčtenější

.