Zavřít reklamu

Před pár dny to bylo přesně 15 let od startu prodejů prvního iPhonu. Za tu dobu ušel Apple opravdu nesmírně dlouhou cestu, díky čemuž nyní držíme v ruce moderní chytré telefony, které jsou napěchovány technologiemi k prasknutí. Je ale důležité zmínit, že mnoho funkcí, které aktuálně bereme jako naprosto samozřejmě, původní jablečný telefon vůbec neuměl. V tomto článku se proto společně podíváme na X překvapivýh věcí, které původní iPhone jednoduše nebyl schopný vykonat.

Instalování aplikací z App Store

V současné době si uživatelé nedokáží představit fungovat bez App Store, ze kterého všichni stahujeme aplikace třetích stran. Původní iPhone však žádný aplikační obchod neměl, takže se uživatelé museli spoléhat na nativní aplikace. Navíc k tomu, Apple, potažmo Steve Jobs, tehdy vůbec neplánovat, že by se do jablečného telefonu měly aplikací třetí strany dostat. Nakonec však usoudil, že to není úplně dobrý nápad a po roku od představení původního iPhonu už byl rázem App Store k dispozici.

Změna tapety domovské a zamknuté obrazovky

Dnešní jablečné telefony si můžeme různými způsoby přizpůsobit a mezi jeden z naprostých základů patří změna tapety domovské a zamknuté obrazovky. Věděli jste však o tom, že první iPhone neměl tuto funkci k dispozici? To znamená, že na zamknuté obrazovce se všichni uživatelé dívali na obrázek planety, který jednoduše nešel změnit. Naprosto stejně je tomu i v případě domovské obrazovky.

Využívání ovládacího centra

Aktuálně můžeme na iPhonech využívat ovládací centrum, a to k rychlému ovládání systému a provádění akcí. Můžeme skrze něj například ovládat Bluetooth, Wi-Fi, přehrávání hudby, domácnost a mnoho dalšího. Původní iPhone však žádné ovládací centrum k dispozici neměl, takže bylo nutné veškeré nastavení provádět právě přes aplikaci Nastavení. Mezi jednu ze základních možností ovládacího centra nyní patří také ovládání svítilny – tou však první iPhone vůbec nedisponoval.

Nahrávání videa

Kromě zachycení fotek můžeme u všech novějších iPhonů také nahrávat kvalitní video. Nejnovější „třináctky“ dokonce zvládají natáčet video v rozlišení 4K při 60 FPS, a to v režimu Dolby Vision. Všechno tohle je možné díky fotosoustavě s několika 12 MP objektivy. Co se týče původního iPhonu, tak ten disponoval 2 MP fotoaparátem s tím, že videa vůbec nahrávat neuměl, takže uživatelé mohli pouze fotit. A co se selfie kamery týče, tak tou první iPhone vůbec nedisponoval. Prvním jablečným telefonem s přední kamerou byl iPhone 4.

Kopírování a vkládání obsahu

Na iPhonu si nyní můžeme prakticky cokoliv zkopírovat, díky funkci Živý text dokonce i z obrázků a fotek. Stejně jako na Macu či počítači, tak i na iPhonu a iPadu si nyní zkrátka a jednoduše uživatelé nedokáží představit fungovat bez funkce kopírovat a vložit. Málokdo ale ví, že i tato funkce nebyla u prvního jablečného telefonu k dispozici. Této funkce se operační systém iOS dočkal až po dvou letech vývoje.

Biometrické odemykání

Pokud jste chtěli první iPhone odemknout, bylo nutné využít známé gesto Slide to unlock a následně zadat kódový zámek. Nejedná se samozřejmě o složitý postup, v dnešní době jsme ale zvyklí na úplně něco jiného – na biometrické odemykání. Jablečné telefony konkrétně využívají Touch ID a Face ID pro odemykání pomocí otisků prstů, respektive 3D skenu obličeje. Jiní výrobci však mají například k dispozici také odemykání pomocí skenu duhovky apod. Prvním jablečným telefonem s biometrickým odemykáním pomocí technologie Touch ID byl iPhone 5s.

Využívání asistentky Siri

I přesto, že hlasová asistentka Siri stále není k dispozici v češtině, tak existuje mnoho uživatelů, kteří si díky ní usnadňují život v angličtině. To znamená, že kdo chce a může, tak Siri bezproblémově využívá. Horší to bylo ale u prvního iPhonu. Ten totiž Siri vůbec k dispozici neměl a dlouhou dobu se jednalo spíše o vzdálenou budoucnost. Ptát jste se ho tedy mohli opravdu na cokoliv, každopádně se vám nikdy nedostalo odpovědi.

Dnes nejčtenější

.