Zavřít reklamu

Může se to zdát neuvěřitelné, ale první iPhone Apple světu představil již před dlouhými 15 lety a započal tak jedná neuvěřitelnou éru trvající dodnes. Zatímco v současnosti bychom zřejmě vymysleli jen málo softwarových funkcí, které nám na jablečných telefonech díky pokročilému systému iOS chybí, v minulosti tomu tak v žádném případě nebylo. Prvnímu iPhonu ostatně chyběl i takový základ jako funkce kopírovat – vložit. A díky nynější zpovědi jednoho z otců iPhonu Kena Kociendy už víme, proč tomu tak bylo. 

Pokud byste čekali, že vysvětlení, proč tak základní funkce na iPhonech zprvu chyběla, je nějaké zapeklité, jste na omylu. Kocienda se totiž nechal slyšet, že jej s jeho týmem na jablečné telefony nedal zkrátka a dobře kvůli tomu, že na to tehdy tak nějak nebyl čas. Extrémní množství času si totiž vyžádal vývoj softwarové klávesnice, jejíž dokončení bylo naprostou prioritou a kvůli tomu tak byly některé funkce pozdrženy. Odložení kopírovat – vložit pak mělo na svědomí mimo jiné i vymyšlení lupy pro zvětšení kurzoru, aby bylo kopírování jednodušší. Kvůli této zdánlivě jednoduché funkci totiž bylo třeba vyvinout speciální softwarové funkce pro rychlou detekci prstu a polohy kurzoru poté, co byly z displeje sejmuty. Funkce kopírovat – vložit tedy mohla být přidána až po dokončení tohoto projektu, aby byla “celistvá”. 

A jak dlouho si tedy museli uživatelé na dnes již naprosto nepostradatelnou funkci počkat? Až do roku 2009, kdy dorazila coby součást iPhone OS 3.0 (tedy systému, který byl později přejmenován na iOS). Apple byl z funkce dokonce tak nadšen, že pro ní vytvořil i vlastní televizní reklamu, ve které ji zpropagoval právě v kombinaci s lupou. Tu si můžete v celé její kráse užít pod tímto odstavcem. 

Dnes nejčtenější

.