Zavřít reklamu

První iPhone se začal prodávat před 15 lety. Právě před 15 lety tedy Apple přišel s naprosto revolučním zařízením, které v té době předpovědělo, jakým směrem se budou ubírat telefony v následujících letech. Vůbec první jablečný telefon nesl jednoduché označení iPhone, avšak vzhledem k jednoduššímu rozpoznání jej známe spíše pod označením iPhone 2G. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 10 neuvěřitelných rozdílů mezi zmíněným iPhonem 2G a nynějším nejnovějším iPhonem 13 (Pro).

Design

Když vedle sebe položíme iPhone 2G a jeden z iPhonů 13, na první pohled si všimneme rozdílných designů a využitých materiálů. Současné iPhony jsou konkrétně o mnoho větší a zároveň samozřejmě o mnoho těžší. Co se rozměrů (V x Š x T) týče, tak iPhone 2G má 115 x 61 x 11.6 milimetru, zatímco iPhone 13 i 13 Pro 146.7 x 71.5 x 7.7 milimetru. A co se váhy týče, tak iPhone 2G vážil 135 gramů a aktuální iPhone 13 váží 174 gramů, 13 Pro pak dokonce 204 gramů. Šasi iPhonu 2G bylo vyrobeno z plastu, záda pak byla zpracována z hliníku. Oproti tomu, iPhone 13 nabízí tělo z hliníku a záda ze skla, vrcholné modely s označením Pro pak nabízí ocelové šasi a taktéž skleněná záda.

Displej

Obrovské změny se samozřejmě odehrávají také na přední straně, kde se nachází displej. Úhlopříčka displeje iPhonu 2G byla 3.5″ a poměr obrazovky k tělu činil 52 %. Rozlišení displeje bylo pouhých 320 x 480 pixelů s jemností 165 PPI. A pokud se podíváme na nejnovější iPhony 13 (Pro), tak je řeč o displejích s úhlopříčkou 6.1″, potažmo 6.5″ u 13 Pro Max. Tyto displeje se chlubí označením Super Retina XDR, nabízí podporu HDR10, Dolby Vision, True Tone, gamutu P3 a modely Pro pak ještě nabízí ProMotion, tedy adaptivní obnovovací frekvenci až 120 Hz. Co se týče dalších parametrů, tak displej iPhone 13 (Pro) má rozlišení 1170 x 2532 pixelů s jemností 460 PPI a poměr displeje k tělu je 86 %. Displeje jsou navíc k tomu také odolnější, jelikož jsou využívány nejnovější skla Gorilla Glass.

Čip a operační paměť

Útroby a hardware iPhonu 2G snad ani nemůžeme s nejnovějšími modely srovnávat – přece jenom je řeč o 15 let starém zařízení. Jen pro zajímavost však původní iPhone nabízel čip Samsung S5L8900, který nabídl jediné jádro taktované na 412 MHz. A teď se podržte – nejnovější iPhony 13 (Pro) se chlubí čipem A15 Bionic, který má jader hned šest. Dvě jádra z toho jsou výkonnostní a taktovaná na 3.23 GHz, čtyři zbylá jsou pak úsporná a taktovaná na 1.82 GHz. Co se GPU týče, tak iPhone 2G se spoléhal na PowerVR MBX, nejnovější iPhony 13 (Pro) pak disponují vlastním GPU se čtyřmi jádry. Co se týče operační paměti, iPhone 2G se spoléhal na 128 MB, zatímco nejnovější modely nabízí 4 GB v případě klasických modelů a 6 GB u modelů s označením Pro.

Úložiště

Pokud se rozhodnete v dnešní době pro zakoupení nejnovějšího iPhonu, můžete si vybrat z variant s úložištěm o kapacitě 128 GB, 256 GB, 512 GB s tím, že modely Pro nabízí ještě vrcholnou variantu 1 TB. iPhone 2G oproti tomu nabízel úložiště o kapacitě 4 GB, 8 GB či 16 GB. Nutno zmínit, že náročnost dat na velikost se v poslední době několikanásobně zvětšila, takže zvýšení kapacit úložiště bylo samozřejmě nevyhnutelné. Zatímco u původního iPhonu měla jedna fotka jen několik desítek či stovek kilobajtů, aktuálně fotka nejvyšší kvality zabere klidně desítky megabajtů.

Fotoaparát

Neskutečným způsobem se posunul i fotoaparát, na kterém se v poslední době ve světě chytrých telefonů pracuje čím dál tím více. iPhone 2G se mohl pochlubit jediným fotoaparátem na zadní straně s rozlišením 2 MP. Na tu dobu se jednalo o opravdovou kvalitu, každopádně aktuálně využívá Apple dva objektivy u iPhonů 13 a hned tři objektivy u iPhonů 13 Pro. Veškeré tyto objektivy mají rozlišení 12 MP a jsou širokoúhlé a ultra-širokoúhlé s tím, že modely Pro nabízí ještě teleobjektiv, společně s technologií LiDAR. Původní iPhone neměl dokonce ani přisvětlovací diodu, kterou se „třináctky“ samozřejmě mohou pochlubit, zároveň model 2G neměl ani přední kameru, která má u nejnovějších modelů rozlišení 12 MP.

Připojení k síti

To, v čem byl původní iPhone opravdu revoluční, je připojení k síti. Označení 2G u prvního iPhonu rozhodně není náhodné, jelikož právě podporou 2G tento jablečný telefon nabízel. V té době se zase jednalo o něco nevěřitelného, jelikož přístup k internetu nikdy nebyl jednodušší, byť po stránce rychlosti se samozřejmě nejednalo o nic zásadního. Nutno však zmínit, že aktuální iPhony 13 již bez problémů zvládají i nejnovější 5G, což představuje rozdíl především v rychlosti, která je mnohonásobná. Aktuálně už je navíc internet v telefonu zcela běžný, zatímco před 15 lety se jednalo o luxus. Co se týče bezdrátové konektivity, iPhone 2G nabízel Wi-Fi 802.11b/g a Bluetooth 2.0, nejnovější „třináctky“ se chlubí Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.0.

 

Konektivita

Rozdíly lze samozřejmě pozorovat i ve spodní části, kde se nachází nabíjecí konektor. iPhone 2G v té době využíval tzv. „široký“ konektor s 30 piny, který podporoval USB 2.0. Aktuálně už iPhony po dobu několika let využívají konektor Lightning, který však stále dosahuje rychlosti srovnatelné s USB 2.0, což zas takový posun není. Již brzy bychom se však měli dočkat nasazení USB-C, a to mimo jiné z důvodu nařízení EU, USA a dalších států. Nutno zmínit, že iPhone 13 (Pro) nabízí také MagSafe, tedy technologii využívající magnety, které jsou schované v útrobách zařízení a slouží pro bezdrátové nabíjení a připevňování kompatibilního příslušenství. Samozřejmostí je pak u těchto telefonů také podpora bezdrátového Qi nabíjení.

lightning-30pin-konektor

Verze iOS

Apple každý rok vydává nové verze svých operačních systémů, aktuálně už došlo k představení nejnovějšího iOS 16. Právě tento systém samozřejmě aktuálně podporují nejnovější iPhony 13 (Pro), zatímco původní iPhone 2G byl dodáván s první verzí iOS a aktualizovat jej bylo možné až na iOS 3.1.3. Současný iOS nabízí samozřejmě oproti starším verzím o mnoho více funkcí a možností.

Zabezpečení

Důležitá je také bezpečnost mobilních telefonů. iPhone 2G se každopádně ve své době spoléhal na klasický kódový zámek, ke kterému se uživatelé dostali již legendárním gestem Slide to Unlock. V současné době nabízí iPhony 13 (Pro) samozřejmě biometrickou autentizaci Face ID, která funguje na základě 3D skenu obličeje. Starší iPhony pak nabízí ještě Touch ID, tedy odemknutí pomocí otisku prstu. I nadále však uživatelé mohou využívat i klasický kódový zámek tak, jak jej známe z prvního iPhonu.

Baterie

V neposlední řadě se od sebe nejstarší a nejnovější iPhone liší také v kapacitě baterie a výdrži. U nových iPhonů samozřejmě baterie několikanásobně narostla – u iPhonu 13 je řeč o kapacitě 3240 mAh, 13 Pro pak nabízí 3095 mAh a největší 13 Pro Max dokonce 4352 mAh. Oproti tomu, iPhone 2G nabízel baterii o celkové kapacitě pouhých 1400 mAh. I to ale samozřejmě tehdy uživatelům dostačovalo.

Dnes nejčtenější

.