Zavřít reklamu

Před zhruba dvěma týdny Apple představil na WWDC22 nové verze svých operačních systémů. Konkrétně došlo k představení iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Všechny tyto nové operační systémy jsou k dispozici v rámci vývojářských beta verzí, pro veřejnost budou k dispozici za několik měsíců. V redakci už každopádně tyto systémy testujeme a přinášíme vám články, ve kterých se o nich můžete dozvědět více. V tomto článku si ukážeme 5 novinek z Poznámek v iOS 16.

Rychlé poznámky ze zamknuté obrazovky

Již nějakou dobu jste si mohli v iOS 16 přidat do ovládacího centra možnost pro vytvoření nové poznámky ze zamknuté obrazovky. Tato možnost byla v iOS 16 vylepšena, takže když v ovládacím centru na prvek rychlé poznámky klepnete, tak na ní můžete ihned začít pracovat. Pro přidání prvku stačí přejít do Nastavení → Ovládací centrum, kde dole v kategorii Další ovládací prvky klepněte na + u prvku Poznámky.

Zamknutí

Jednotlivé poznámky si uživatelé mohli již delší dobu zamknout, každopádně si museli zvolit vlastní heslo. V iOS 16 se však tohle mění a poznámky je možné odemykat skrze kódový zámek, anebo přes Touch ID či Face ID. Pro zamknutí poznámky do ní stačí přejít, klepnout vpravo nahoře na ikonu tří teček v kroužku a klepnout na Zamknout. Poprvé bude nutné projít průvodcem převodu na nový typ hesla.

Seřazení podle data

Pokud jste si v aplikaci Poznámky otevřeli konkrétní složku, tak bylo relativně složité rozlišit, se kterými poznámkami jste pracovali v posledních dnech, a se kterými zase před několika měsíci. I tohle Apple vylepšil a v Poznámkách je tak k dispozici nové rozhraní pro zobrazení poznámek ve složce. Ty se nově řadí do jakýchsi skupin podle toho, kdy jste s nimi naposled pracovali, tj. třeba Předchozích 8 dnů, Předchozích 30 dnů apod.

poznámky seřazení podle data ios 16

Možnosti dynamické složky

Kromě klasických složek si v aplikaci Poznámky můžete vytvořit také dynamické složky. Ty vám pak mohou zobrazit poznámky, které odpovídají vybraným kritériím. V iOS 16 došlo k výraznému vylepšení těchto dynamických složek a vybrat si můžete mnoho filtrů, včetně nastavení toho, zdali musí poznámky splňovat všechny vybrané filtry, anebo jen některé. Pro vytvoření nové dynamické složky s kritérii stačí přejít v Poznámkách do složek, kde klepněte vlevo dole na ikonu složky s +, následně si vyberte umístění a klepněte na Převést na dynamickou složku.

Spolupráce

Chcete na vybrané poznámce s kýmkoliv spolupracovat? Pokud ano, tak byste měli vědět, že Apple v iOS 16 výrazně vylepšil možnosti spolupráce na poznámkách, připomínkách apod., což rozhodně přijde vhod. Pro zahájení spolupráce stačí do konkrétní poznámky přejít a klepnout vpravo nahoře na ikonu sdílení. Následně si pak v menu sdílení můžete také přizpůsobit oprávnění. Pak už jen klepnutím vyberte, komu se má odeslat pozvánka na spolupráci a je hotovo.

Dnes nejčtenější

.