Zavřít reklamu

Relativně před nedávnem Apple představil zbrusu nový iPhone, a to v podobě modelu SE třetí generace. Tohle představení vzbudilo mezi jablečnými příznivci, a nejen mezi nimi, obrovskou dávku kontroverze – a není se čemu divit. iPhone SE 3 se totiž oproti své předchozí generaci prakticky neliší, z čehož logicky zákazníci nejsou nadšení. Nejnovější iPhone SE je tak sice nejnovější zařízení a nabídne nejdelší podporu, i přesto ale zákazníci raději vyhledávají starší modely v podobné cenové relaci. V té najdete například zbrusu nový iPhone 11, který dokonce Apple stále nabízí na svých stránkách. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 věcí, ve kterých se od sebe iPhone SE 3 a iPhone 11 liší.

Biometrická ochrana

Hned na první dobrou si všimnete toho, že iPhone 11 nemá na přední straně ve spodní části tlačítko plochy s Touch ID. Namísto něj je totiž v horní části, kde se nachází výřez, umístěna biometrická ochrana Face ID, která namísto otisků prstů pracuje s 3D skenem obličeje. Díky nasazení Face ID si můžete na iPhonu 11 užívat také úzkých rámečků okolo displeje – co si budeme nalhávat, rámečky okolo displeje u iPhonu SE 3 jsou na dnešní dobu jednoduše obrovské a oproti konkurenci až směšné. Mnoho jedinců možná sáhne raději po iPhonu SE 3, a to právě kvůli Touch ID, ještě jsem se ale nesetkal s někým, kdo by si na Face ID po přechodu z Touch ID nezvykl, a to jsem se ptal na názor opravdu velmi kontroverzních jedinců, kteří mi nakonec dali zapravdu, že je Face ID ještě lepší.

Čip a 5G

Pokud bychom měli určit snad jedinou věc, ve které má iPhone SE 3 navrch, tak se zajisté jedná o hardware, potažmo čip, který je zde modernější. Pro upřesnění, iPhone SE 3 nabízí aktuálně nejnovější čip A15 Bionic, který najdeme v nejnovějších „třináctkách“. Oproti tomu, iPhone 11 disponuje o dvě generace starším čipem s označením A13 Bionic. U těchto čipů lze samozřejmě pozorovat výkonnostní rozdíly, avšak vzhledem k tomu, že jsou obě porovnávaná zařízení určená pro obyčejné uživatele, a nikoliv profesionály, tak to majitelé prakticky nemají šanci poznat. Největším rozdílem tedy není výkon, ale absence podpory 5G u iPhonu 11, potažmo jeho přítomnost u iPhonu SE 3. V Česku prozatím 5G není bůhvíjak rozšířené, avšak pokud ho budete chtít v budoucnu využívat, tak je dobré vědět, že u iPhonu 11 toho nebudete schopni.

mpv-shot0111

Fotoaparáty

Pokud byste si oba porovnávané jablečné telefony otočili zády k vám, tak si na první pohled nejspíše všimnete rozdílů ve fotoaparátech. Zatímco na iPhonu SE 3 je k dispozici pouze jeden objektiv, tak na iPhonu 11 najdete rovnou dva. U „eséčka“ je tento objektiv pouze 12 MP širokoúhlý a „jedenáctka“ kromě něj nabízí také 12 MP ultra-širokoúhlý objektiv, který se může v mnohých situacích hodit. Širokoúhlé objektivy u obou těchto telefonů jsou prakticky stejné a jejich clonové číslo je f/1.8. iPhone 11 však již například umí noční režim, na druhou iPhone SE 3 se může pochlubit podporou fotografických stylů. Co se nahrávání videí týče, tak obě zařízení umí 4K video při 60 FPS. Největší rozdíl pak pozorujeme u předního fotoaparátu, kde iPhone 11 nabízí 12 MP TrueDepth fotoaparát s podporou natáčení až ve 4K při 60 FPS, oproti tomu iPhone SE 3 nabízí stařičký 7 MP fotoaparát s natáčením pouze v 1080p při 30 FPS. Díky TrueDepth fotoaparátu umí „jedenáctka“ také Animoji a Memoji.

iphone 11 vs SE 3

Velikost obrazovky

Již na jedné z předchozích stránek jsem nakousl rozdíl v rámečcích okolo displejů. iPhone 11 nabídne díky Face ID o mnoho menší rámečky okolo displeje, zatímco iPhone SE 3 zase musí mít rámečky obrovské, a to především dole, kde se nachází tlačítko plochy s Touch ID, a nahoře. Důležité je ale také se pozastavit nad velikostí obrazovky s ohledem na velikost těla zařízení. iPhone 11 nabídne 6.1″ Liquid Retina HD displej při velikostech 150.9 x 75.7 x 8.3 mm, zatímco iPhone SE 3 pak pouze 4.7″ Retina HD displej při velikosti 138,4 x 67.3 x 7.3 mm. Na výšku i šířku je tak iPhone 11 větší pouze zhruba o centimetr, avšak nabízí displej, který je o 1.4″ větší.

Barvy a cena

Patříte mezi jedince, kteří nechtějí mít obyčejný bílý nebo černý telefon, ale chtějí jakýmsi způsobem vyčnívat z davu? Pokud ano, tak věřte, že vás o mnoho více překvapí barevná nabídka u iPhonu 11. U něj je k dispozici celkem šest barev, a to fialová, žlutá, zelená, černá, bílá a červená, zatímco iPhone SE 3 pak nabízí jen temně inkoustovou, hvězdně bílou a červenou. Co se pak týče ceny, tak v základní variantě, u které oba telefony nabízí 64 GB úložiště, vychází iPhone 11 na 14 490 Kč a iPhone SE 3 na 12 490 Kč. Pokud chcete nutně nový iPhone, a nikoliv nějaký lehce použitý, tak se dle mého názoru rozhodně vyplatí 2 tisíce korun za iPhone 11 připlatit, jelikož získáte hromadu výhod. Jedinou nevýhodou je pak prakticky pouze absence 5G. Pokud však chcete 5G nutně využívat, zkuste se ještě podívat po použitém iPhonu 12 (mini) – tato volba je z hlediska vybavenosti ještě o kus lepší.

Dnes nejčtenější

.