Zavřít reklamu

Každý technologický gigant přistupuje k ochraně soukromí a bezpečnosti uživatelů trochu jinak. Většina společností však bohužel relativně chladně, což můžeme mimo jiné vypozorovat z různých zpráv, ve kterých se často objevují informace o úniku osobních dat uživatelů apod. Výjimku v tomto případě ale tvoří Apple, který se jen zřídkakdy zaplete do nějakého problému, který je spojen se soukromím uživatelů. Ba naopak, kalifornský gigant se neustále snaží přicházet s novými možnostmi a funkcemi, díky kterým se uživatelé mohou při používání Apple produktů cítit ještě bezpečněji. Přidání jedné nové funkce, která má co dočinění se soukromím, jsme se dočkali také nedávno.

Jak na iPhone zobrazit zprávu o soukromí v aplikacích

V případě, že si na iPhone nainstalujete nějakou novou aplikaci, tak jí po prvním spuštění musíte povolit přístup k různým datům, službám či čidlům. V případě, že aplikaci přístup neudělíte, tak konkrétní data, služby či čidla nebude schopná využívat. Při povolení je tomu přesně naopak, každopádně až doposud jste nemohli žádným způsobem sledovat, jak často aplikace data, služby či čidla využívá. To se ale nyní mění, jelikož se součástí operačního systému iOS stala zpráva o soukromí v aplikacích, kde si můžete využívání dat, služeb a informací zkontrolovat. Tuto sekci najdete následovně:

  • Prvně je nutné, abyste na vašem iPhonu přešli do nativní aplikace Nastavení.
  • Zde pak sjeďte o kus níže, kde lokalizujte a otevřete sekci Soukromí.
  • Pak se přesuňte úplně dolů, kde najděte a rozklikněte možnost Zpráva o soukromí v aplikacích.
  • Následně už se ocitnete v nové sekci, kde si můžete zkontrolovat, jakým způsobem aplikace a weby přistupují k různým datům, službám a čidlům.

Konkrétně je tato sekce rozdělená do celkově čtyř kategorií. V první kategorii Přístupy k datům a čidlům se nachází seznam aplikací, které mají přístup k určitým datům, službám či čidlům. U každé aplikace se vám zde objeví, k čemu přesně má aplikace přístup a kdy jej naposledy využila. Pokud na aplikaci klepnete, můžete přístupy jednoduše spravovat. V rámci druhé kategorie Síťová aktivita aplikací se nachází seznam aplikací, které během posledního týdne kontaktovaly nějaké domény – po rozkliknutí si můžete zobrazit, jaké to byly. Součástí třetí sekce Síťová aktivita stránek je seznam webových stránek, které během posledního týdne kontaktovaly nějaké domény. Opět si můžete každou stránku rozkliknout a podívat se, o jaké domény se jedná. Poslední kategorií je Nejčastěji kontaktované domény, kde se vám zobrazí seznam nejvíce kontaktovaných domén z aplikací a webových stránek. Po rozkliknutí domény se vám zobrazí aplikace a weby, které ji kontaktovaly. Úplně dole pak můžete zprávu o soukromí v aplikacích smazat.

Dnes nejčtenější

.