Zavřít reklamu

Společnost Apple si čas od času vezme na paškál kdekdo. Naposledy to byl například Elon Musk, který se do cupertinské společnosti neváhal obout v průběhu vyhlašování finančních výsledků své firmy Tesla. Podle serveru CNBC Elon Musk přirovnal Apple k „oplocené zahradě“, a vyjádřil se také k tomu, jak firma využívá kobalt.

V rámci vyhlašování finančních výsledků proběhla mimo jiné tak diskuze na téma, zda má Tesla v plánu umožnit konkurenčním výrobcům, aby využívali síť dobíjecích stanic pro její elektrovozy. Musk v této souvislosti uvedl, že si nepřeje, aby Tesla vytvořila „oplocenou zahradu“, aby odstavila konkurenci, jako to mají ve zvyku jiné značky. Poté si odkašlal a ve zjevné narážce na praktiky okolo App Storu pronesl „Apple“. Musk dále uvedl, že mezi cíle jeho firmy patří podpora rozvoje udržitelné energie, proto chce svou dobíjecí síť zpřístupnit také pro vozy konkurenčních značek.

Právě App Store je mnohými považován za velmi uzavřenou platformu, nad kterou má výrobce iPhonu naprostou kontrolu. Je to právě a pouze Apple, kdo rozhoduje o tom, jaký software si mohou uživatelé nainstalovat na své iPhony. Pokud chce některý z vývojářů třetích stran distribuovat svůj software pro iPhony či iPady, nezbývá mu jiný způsob než usilovat o jeho schválení v App Storu. Řeč přišla také na baterie, které se nachází v elektrovozech společnosti Tesla. Musk uvedl, že řada lidí mylně předpokládá, že Tesla využívá zbytečně velké množství kobaltu, který je nezbytnou součástí dobíjecích lithium-ionových baterií, a ubezpečil posluchače, že kobalt nejvíce používá právě společnost Apple. „Myslím si, že Apple využívá téměř 100 % kobaltu pro své baterie, mobilní telefony a laptopy,“ uvedl s tím, že Tesla používá kobalt v železofostátových balíčcích. S těžbou kobaltu byla mimo jiné spojená problematika porušování lidských práv, Apple ale trvá na tom, že má tuto věc pevně pod kontrolou, a že své zdroje náležitě prověřuje.

Dnes nejčtenější

.