Zavřít reklamu

Nejpopulárnější editor fotografií Adobe Photoshop se minulý týden konečně dočkal nové verze, která přidává nativní podporu pro procesory z rodiny Apple Silicon, tedy v současné době zejména čipy M1. Nyní se produktový manažer Photoshopu Mark Dahm v magazínu ComputerWorld rozpovídal o tom, jak v Adobe pracují na nových verzích i ostatních programů a jaké benefity přechod na nativní podporu M1 čipů uživatelům přinese.

Aplikace, které disponují plnou kompatibilitou s ARM procesory Apple Silicon M1 nabídnou daleko lepší výkon než aplikace, které pro své fungování využívají emulátoru Rosetta 2. Nativní kompatibilita však není jen o výkonu a jeho využití, ale také o mnohem lepší efektivitě která do značné míry ovlivňuje i například výdrž baterie.

Podle Dahma je nová verze Photoshopu s nativní podporou M1 procesoru zhruba o 50% rychlejší, než byly předešlé verze určené pro poslední generace Maců/MacBooků s procesory od Intelu. Vývoj tak složitého programu jako je Adobe Photoshop ve verzi pro úplně novou architekturu bylo podle Dahma poměrně komplikovaný, koncovým uživatelům však nové verze přinesou citelné výhody které jsou ještě viditelnější, porovnávají se s nějakými staršími (tedy dvě, tři a více) generacemi počítačů od Applu.

Produktový manažer pro Photoshop v rozhovoru také připomněl, že Adobe nabízí svůj nepopulárnější program uživatelům Applu již více než 30 let, během kterých se společnost Adobe vždycky dokázala poprat s přechodem z jedné architektury na další, modernější – tedy jak z Power PC na Intel (x86), tak nyní z Intelu na Apple Silicon (ARM).

Dahm dále pochválil Apple zejména s ohledem na emulační vrstvu Rosetta 2, která dle všeho vývojářům Adobe ušetřila spoustu času a problémů. Celkově byl prý přechod z x86 na ARM architekturu poměrně jednoduchý (resp. jednodušší než vývojáři čekali) a to zejména díky Applovským nástrojům které dává vývojářům k dispozici. I díky nim byl celý přechod relativně bez problémů.

V současné době nabízí nativní podporu M1 čipů pouze Lightroom a Photoshop. Vývojáři Adobe však usilovně pracují na tom, aby v brzké době vydali i M1-kompatibilní verze dalších populárních programů jako je Premiere Pro, Premiere Rush či Audition. Ty se v současné verze nachází ve fázi uzavřeného beta testu. Vydání jejich veřejných verzí zatím nemá žádný časový rámec.

Dnes nejčtenější

.