Zavřít reklamu

Je to několik dnů nazpátek, co jsme na našem magazínu zveřejnili článek, ve kterém jste se dozvěděli o 5 důvodech, proč byste si měli koupit Mac s M1. I přesto, že jsou tyto stroje naprosto parádní a jedná se o budoucnost jablečných počítačů, tak existuje pár důvodů, proč byste si Mac s M1 naopak koupit neměli. Nutno ale podotknout, že se tyto důvody většinou týkají spíše pokročilých uživatelů – na ty více obyčejné se tak úplně nevztahují. Pokud byste se tedy chtěli dozvědět o 5 věcích, kvůli kterým byste si Mac s procesorem Apple Silicon (prozatím) neměli zakoupit, tak pokračujte ve čtení.

Není možné nainstalovat Windows

Pokud jste si před několika lety chtěli pořídit Mac, tak jste museli provést obrovský výzkum ohledně toho, zdali je možné na operační systém macOS nainstalovat veškeré aplikace, které na Windows potřebujete. Doba se každopádně změnila a v současné době je většina aplikací k dispozici jak na Windows, tak na macOS – pořád ale existují určité výjimky. U Maců s procesory Intel se lze z této šlamastyky dostat instalací Windows, stejným způsobem se ale nemůžete vykroutit v případě, že byste si pořídili Mac s M1. Na tyto stroje totiž bohužel prozatím Windows, anebo jakýkoliv jiný operační systém, nenainstalujete. To by se však mělo brzy změnit – většina společností, které se zabývají virtualizací, už pracuje na možných řešeních.

Intel vs M1
Zdroj: 9To5Mac

Chybí podpora vícero externích monitorů

Patříte mezi takové jedince, kteří rádi pracují na obrovské pracovní ploše a k Macu si pravidelně připojujete dva, anebo více, externích monitorů? Pokud ano, tak vás bohužel v případě Maců s M1 musím zklamat. Tyto jablečné počítače totiž podporují možnost připojení pouze jednoho externího monitoru. Buď se tedy přizpůsobíte a například si pořídíte jeden větší monitor, který vystačí za dva, anebo si budete nějakou dobu ještě muset počkat. Je totiž prakticky jasné, že Apple dřív nebo později přijde s výkonnějším procesorem Apple Silicon, díky kterému bude bez problémů možné k Macu připojit vícero externích monitorů. I v tomto případě tedy hraje roli především čas.

MacBook Air s M1:

eGPU nebude fungovat

Jestliže ke své práci potřebujete brutální grafický výkon, tak dost možná na Macu s proceserem Intel využíváte eGPU, potažmo externí grafickou kartu. Jednoduše řečeno se jedná o obyčejnou grafickou kartu, kterou můžete k Macu připojit pomocí Thunderboltu a získat tak výrazně vyšší grafický výkon. Pravdou je, že grafický výkon čipu M1 bude dostačovat většině klasickým uživatelům, každopádně pokud patříte mezi minoritní skupinu, které výkon dostačovat nebude, tak bude lepší, když zůstanete, alespoň prozatím, na Macu s procesorem Intel. Čip M1 si totiž neumí poradit s externími grafickými kartami a spolehnout se tak musíte pouze na výkon vestavěného grafického akcelerátoru.

Možnost upgradu HW a opravitelnost

Někteří z vás si už dost možná vůbec nevzpomínají na poslední Mac, který bylo možné nějakým větším způsobem „vylepšit“. V minulosti jste si mohli bez problémů zakoupit například MacBook v naprosto základní konfiguraci, a poté si v něm svépomocí vyměnit například pevný disk za SSD, anebo jste mohli navýšit operační paměť. U MacBooků však tato možnost skončila již dávno, jelikož Apple začal veškeré komponenty napevno pájet k základní desce. Upgradovat v současné době můžete pouze 27″ iMac, konkrétně je možné v něm vyměnit operační paměť. U Maců s M1 si však o všem tohle můžete jen zdát. Samotný procesor, grafický akcelerátor i operační paměť jsou totiž přímo součástí samotného čipu. Z toho se dá vyvodit také mizerná opravitelnost.

Procesor Apple M1
Zdroj: Apple

Nová technologie, která může mít problémy

Čipy Apple Silicon pro jablečné počítače jsou tady s námi prozatím jen několik měsíců a i přesto, že Apple zajisté prováděl rozsáhlé testování, tak se v budoucnu mohou objevit problémy, které přijdou právě až s časem. Jeden takový problém se dokonce v poslední době již dostal na povrch – konkrétně u Maců s M1 dochází k extrémně rychlému opotřebovávání SSD disku, což může dřív nebo později způsobit velké problémy. Nezbývá tedy nic jiného než doufat, že se tato chyba týká jen určité skupiny uživatelů. Zároveň musíme doufat, že se v budoucnu žádné další problémy neobjeví – a když už ano, tak že budou řešitelné softwarovou aktualizací.

MacBooky s M1 koupíte zde

Dnes nejčtenější

.