Zavřít reklamu

Pozoruhodný případ pokusu o hackerský útok se odehrál v průběhu minulého týdne v Pennsylvanii. Jedna z místních obyvatelek uvedla, že její hovor na údajnou linku podpory společnosti Apple byl narušen hackerem, který začal na dálku instalovat aplikace a převádět peníze z jejího bankovního účtu.

Donna Francis z Badenu v Beaver County v západní Pennsylvanii uvedla, že hovor od volajícího, označeného jako “Xfinity Apple Support”, původně ignorovala. O něco později kontaktovala přímo Xfinity, zde ale neměli žádný záznam o tom, že by ji konktaktovali, a doporučili jí, aby se obrátila přímo na divizi podpory Applu. Uživatelka tedy podle svých slov zavolala na číslo podpory, které údajně našla na balení svého iPhonu. Na druhém konci se ozvala žena, která si vyslechla veškeré informace, a poté byl hovor předán další osobě, která uživatelku upozornila na pokusy o hackerský útok. Hackeři z Číny a Ruska údajně nechávají z ženina bankovního účtu převést pět tisíc dolarů. “Teď není čas ztrácet čas,” uvedla osoba na druhém konci. Důvěřivá žena se nechala od údajného zaměstnance podpory Applu přesvědčit k tomu, aby si nechala na dálku nainstalovat do svého iPhonu blíže nespecifikovaný software. “Než jsem se stihla vzpamatovat, otevíral můj bankovní účet,” uvádí Donna Francis, a dodává, že poté došlo k převodu necelých 1500 dolarů na jiný účet. Poté byl hovor ukončen, a zmíněná částka z ženina účtu skutečně zmizela.

Donna Francis incident okamžitě nahlásila místní policii, bance i FBI, která později uvedla, že číslo, které Francis vytočila, skutečně původně vedlo na oficiální podporu Applu – muselo tedy dojít k narušení hovoru ze strany útočníků. “Myslíme si, že technicky to možné je, ale nezaznamenali jsme žádný vzrůstající lokální ani celonárodní trend, co se týče incidentů tohoto typu,” uvedla FBI.

 

Dnes nejčtenější

.