Zavřít reklamu

Základním úložištěm MacBooků bylo dlouhé roky 128 GB. S tím se sice Apple před nedávnem rozloučil, avšak jak se nyní zdá, učinil tak jen u strojů určených pro širokou veřejnost. MacBooky pro školství totiž začínají opět 128GB úložiště do základu dostávat – tedy alespoň podle nového dokumentu Applu dostupného na jeho webu. Má to ale háček, pro Českou republiku dle všeho tato novinka platit nebude. 

Prakticky po celém světě poskytuje Apple studentům a pracovníkům ve školství slevy na své produkty přes speciální Online Store pro školství, ve kterém jsou u produktů nastavené studentské (nižší) ceny. V rámci nejrůznějších programů jsou pak v některých zemích možné stroje například přímo přes školu zakoupit ještě levněji. A právě to je dle všeho i případ 128GB MacBooku Air s M1. Ten totiž sice na Online Storu Applu pro školství v žádné zemi nenaleznete, v dodatečném ceníku ve formátu pdf určeném pro USA, který platí od 10. listopadu, je však takto vybavený stroj nabízen za 799 dolarů, tedy v přepočtu asi 18 400 bez daně a dalších poplatků. Co se pak týče standardní 256GB varianty prodávané i přes Online Story po celém světě jakožto základní, ta vychází ve školním obchodě Applu na 899 dolarů, v Česku pak na 28 190,58 Kč. Bohužel se nicméně zdá, že 128GB variantu u nás koupit nelze a její benefit ve formě nízké ceny a tedy i dobré dostupnosti si tak užijí jen v zahraničí. 

128GB MacBook Air
Zdroj: Reddit

Speciální verze Maců pro školství nejsou pro Apple žádnou novinkou. V minulosti totiž nabízel třeba upravené iMacy s nízkým výkonem, potažmo stroje nazývané eMac místo iMac. Pokud bychom pak zabrousili ještě hlouběji do historie, nalezli bychom v ní třeba speciální školní verzi Power Macu G3, která se stejně jako v případě všech školních verzí Maců od klasických verzí lišila určitým osekáním hardwaru – ať už z hlediska paměti či výkonu. 

Dnes nejčtenější

.