Zavřít reklamu

Každý rok posouvá Apple úroveň svých mobilních procesorů kupředu a to jak z hlediska výkonu, tak i energetické náročnosti. Totéž se ostatně očekává i od letošních čipsetů A14, které se objeví v chystaných iPhonech 12. Jak výkonné a energeticky úsporné jsou o nich sice Apple prozradí až na Keynote při odhalení nových iPhonů, jejich výrobce však nastínil jejich klady oproti předešlé generaci již nyní. 

Zatímco procesory Apple A13 z iPhonů 11 jsou založeny na 7nm výrobním procesu, nové A14 pro iPhony 12 mají být založeny na 5nm procesu. Tyto hodnoty zjednodušeně řečeno popisují rozestupy jednotlivých součástek procesoru od sebe, přičemž platí, že čím menší rozestupy jsou, tím méně potřebují procesory pro svůj chod energie a zároveň jsou výkonnější, jelikož je díky zúžení mezer možné dostat na stejnou plochu vícero komponentů. A jaký rozdíl by tedy měl přinést přechod ze 7nm na 5nm u procesorů Applu? Jejich výrobce TSMC prozradil, že čipsety využívající menší výrobní proces nabízí zhruba o 30% nižší energetickou náročnost a o 15% vyšší výkon, což jsou opravdu hezké hodnoty samy o sobě. Apple si navíc procesory jako již tradičně pravděpodobně uzpůsobí k obrazu svém, takže se tyto hodnoty pravděpodobně ještě zlepší a procesory se tak stanou lepšími. 

Na 5nm nekončí

Skvělou zprávou pro Apple muže být i to, že se TSMC už začalo pozvolna připravovat i na výrobu 3nm procesorů, kterými posune hranice svých mobilních procesorů ještě dál. První 3nm čipsety by měly z jeho fabrik vyjet v roce 2022, takže je možné, že bychom se jich mohli dočkat už u iPhonů 14. Jaký výkonnostní a energetický skok dopředu tyto čipsety přesně přinesou je nicméně zatím nejasné. Hovoří se sice o podobném nárůstu, jaký vidíme mezi 7nm a 5nm procesorem, avšak ve výsledku se může výrobce dostat na hodnoty o poznání lepší. 

Dnes nejčtenější

.