Zavřít reklamu

Předchozí verze operačního systému macOS nabízely šikovnou systémovou funkci spadající pod spořič baterie, která umožňovala uživatelům podívat se na její stav nabití a další důležité podrobnosti. V novém macOS 10.16 Big Sur se ale Apple překonal a představil ještě rozšířenější a podrobnější náhradu, která sice se stávajícím systémovým nastavením udělá ámen, ale zato nabídne podstatně efektivnější a příjemnější alternativu. Dočkáme se tak nejen zhodnocení stavu nabití, ale i životnosti a možnosti nechat zhasnout displej po určité neaktivní době.

Nová položka v nastavení má tak sice nahradit stávající spořič baterie, ale zároveň nabídne plejádu nových funkcí, po nichž uživatelé volali už hezkou dobu. Jednou z nich je například historie používání, která názorně a v grafech ukáže, jak moc byla baterie během posledních 24 hodin či 10 dní vytěžována. Systém vám dokonce automaticky ukáže i časovou osu, kdy spotřeba baterie postupně kolísá a nabízí jakýsi přehled o tom, v jakém momentě došlo k největšímu poklesu. Jedinou nevýhodou je tedy to, že rozhraní přesně neukazuje vytížení dle aplikace jako je tomu u iOS. Zato se ale dočkáme dvou standardních možností, a to vypnout displej po určité neaktivní době nebo úplně utlumit celkový chod systému a zvolit režim odpočinku.

Změny se dočkalo také hlavní menu, kde stačí poklepat na ikonku baterie a ta vám automaticky ukáže, kolik času do vybití ještě zbývá a na jaké kapacitě se aktuálně pohybuje. Tato funkce totiž zmizela z macOS Sierra v roce 2016 a řada uživatelů se vyjádřila v jejích prospěch. Apple tak vyslyšel požadavky komunity a rozhodl se do systému tuto příjemnou vychytávku opět integrovat. Samozřejmě nechybí ani přehled spuštěných aplikací, které nejvíce vytěžují baterii a možnost otevřít preference, kde si můžete nastavit další podrobnosti. Jak je vidět, beta zatím přináší své ovoce a nezbývá než doufat, že Apple na těchto funkcionalitách ještě pořádně zapracuje.

Dnes nejčtenější

.