Zavřít reklamu

Přijetí operačního systému macOS v posledních měsících neustále stoupá a stal se druhým nejpoužívanějším operačním systémem na světě, přičemž prosinec byl v tomto směru zlomový. Nejnovější statistiky poskytnuté společností StatCounter analyzují celosvětový podíl desktopových operačních systémů na trhu v období od června 2022 do června 2023. Windows zůstává dominantním hráčem s podílem 68,15 %, ale macOS si zajistil druhou pozici s pozoruhodnou mírou přijetí 21,38 %.

To představuje výrazný náskok před Chrome OS a Linuxem, jejichž podíl tvoří pouhé 4,15 %, respektive 3,08 %. S podílem 3,23 % se před Linuxem nachází neznámý operační systém, který však může být ve skutečnosti nezjištěnou aktualizací systému Windows.

Struktura přijetí systému macOS, jak je znázorněna v grafu, vykazuje zajímavý vývoj. Naznačuje mírný pokles v časovém rozmezí od června 2022 do srpna 2022, po kterém následuje vzestup v úseku srpen až říjen a další snižující se hodnoty vedoucí k prosinci. Od tohoto okamžiku však macOS trvale zaznamenává postupný nárůst.

Peijeti macOS 2023 StatCounter graf

Přestože Apple v prosinci 2022 nové počítače Mac neuvedl, v lednu 2023 tak učinil s modely MacBook Pro osazenými čipy M2 Pro a M2 Max, pročež nákup těchto výkonných počítačů mohl mít citelný vliv na zvýšení podílu přijetí macOS, protože je tento operační systém exkluzivní pro počítače Mac.

Důvodů pro nárůst je celá řada. Systém je například známý svým elegantním designem a uživatelsky přívětivým rozhraním, které uživatelům poskytuje vizuálně atraktivní a intuitivní prostředí. Kromě toho je macOS vysoce ceněn pro svou bezproblémovou integraci s ostatními zařízeními a službami Apple, čímž vytváří ucelený ekosystém. Jak je obecně známo, Apple také klade velký důraz na zabezpečení a ochranu soukromí. Nabízí funkce jako Gatekeeper, FileVault a šifrování, což může najít odezvu u uživatelů, pro které je stránka bezpečnosti operačního systému a jejich soukromí důležitá.
 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně

Dnes nejčtenější

.