Zavřít reklamu

Pakliže potřebujete rychle a bezpečně uložit větší množství dat, máme pro vás zajímavý tip. Modelová řada externích disků LaCie Rugged SSD nabízí dostatečnou kapacitu, vysoké přenosové rychlosti, a nadto zvýšenou odolnost dle standardu IP67. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody disku?

Plotnový externí disk nebo raději SSD?

Doby, kdy se k rychlému přesouvání nebo zálohování souborů využívala DVD nebo flash disky, jsou dávno pryč. V současnosti existuje výrazně komfortnější řešení. Například cloudových úložišť. Ne všude je však dostupný rychlý internet, nehledě na nedostačující datové limity tuzemských operátorů. Zejména pokud s oblibou cestujete nebo se věnujete profesionálním focení.

A právě v ten okamžik se dostane ke slovu fyzicky malý externí disk formátu 2,5″. Náročnější uživatelé často potřebují rychle přenést klidně i několik stovek GB, například 4K video natočené pomocí dronu. Běžnému plotnovému disku to může trvat i půl hodiny, což je přinejmenším nepraktické. Pokud ale použijete SSD externí disk a moderní přenosové rozhraní USB 3.2 Gen 2 reprezentované konektorem USB-C, během pár okamžiků je kopírování hotové. A můžete točit dál.

LaCie Rugged SSD 1

Představujeme externí disk LaCie Rugged SSD

Proslulé externí disky značky LaCie jsou oblíbeným příslušenstvím applistů, ale jsou samozřejmě plně kompatibilní i s platformou Windows. To je dobrá zpráva, protože tím se výrazně rozšiřuje počet zájemců. A rozhodně je o co stát. LaCie Rugged SSD není ani náhodou obyčejný externí disk. Je totiž extrémně odolný proti fyzickému poškození.

Celý disk LaCie Rugged SSD je zabalený do gumového oranžového pouzdra s rozměry 17 × 97,9 × 64,9 mm. A teprve v něm je ukrytý datový nosič v podobě NVMe SSD. Díky důmyslné konstrukci výrobce garantuje funkčnost disku i po neplánovaném pádu z výšky zhruba 3 metrů. A možná ještě zajímavější informací je stupeň krytí IP 67, což znamená, že vydrží i ponoření do metrové hloubky po dobu 30 minut.

LaCie Rugged SSD

Pokud točíte adrenalinové záběry například z vodního skútru a poté potřebujete rychle přetáhnout data do PC, pak je právě LaCie Rugged SSD vhodným příslušenstvím. Externí disk je k dispozici s kapacitou 500 GB, 1 TB, nebo dokonce 2 TB.

V praxi vás kromě vysoké odolnosti potěší i rychlost přenosu dat. Ta se pohybuje až na úrovni 950 MB/s. Disk je totiž vybaven oboustranným konektorem USB-C s rozhraním USB 3.2 Gen 2 a označením SuperSpeed USB 10 Gbps. Disk však lze připojit i ke staršímu PC, protože v příslušenství se nachází přechodka z USB-C na USB-A. Nicméně počítejte s poklesem přenosové rychlosti.

Externí disk LaCie Rugged SSD je také vybavený hardwarovým šifrováním AES 256bit. To je běžnými prostředky těžko prolomitelná ochrana proti případným nálezcům či zlodějům.

LaCie Rugged SSD 2

Výhody a nevýhody externího disku LaCie Rugged SSD

Externí disk LaCie Rugged SSD nás příjemně překvapil svým mimořádně odolným provedením. Sytě oranžový gumový obal však může být pro citlivější povahy až moc křiklavý. A samozřejmě je nutné přihlédnout k obecně vyšší cenovce zejména u větších kapacit. V součtu jde však o mimořádně důležité příslušenství pro všechny tvůrce multimediálního obsahu, kteří se často pohybují v terénu.

  • Rychlost čtení i zápisu až na úrovni 950 MB/s
  • Disk je vhodný pro práci se 4K videem nebo RAW soubory
  • Zvýšená odolnost proti fyzickému rozbití – odolá pádu z výšky 3 metrů
  • Stupeň krytí IP 67
  • 256bit AES hardwarové šifrování
  • V příslušenství i kabel s koncovkou USB-A pro starší PC
  • Rescue Data Plan na 5 let
  • Vyšší cena
  • Pro někoho méně atraktivní vzhled

O značce LaCie

Francouzská společnost se dlouhé roky soustředí na výrobu externích disků a datových úložišť. Postupně se prosadila jako důležité příslušenství především pro uživatele platformy Apple. Oproti jiným výrobcům se LaCie prosadila masivním použitím hliníkových boxů a rychlou adopcí moderních přenosových rozhraní. V roce 2014 přešla LaCie kompletně pod značku Seagate.

Najít kvalitní externí disk se zvýšenou odolností proti povětrnostním vlivům i pádům na zem byl až doposud těžký oříšek. Nyní je však k dispozici LaCie Rugged SSD. Disk, který ochrání vaše data před náhodným fyzickým poškozením.

Dnes nejčtenější

.