Zavřít reklamu

Společnost Wandera, která se zabývá kybernetickou bezpečností, se podělila o vcelku zajímavý objev. 23 aplikací, které se nachází v App Storu v iOS, určených k převádění dat do jiného formátu, nefungují podle představ. Konkrétně při přenosu a převádění dat nedochází k žádnému šifrování, a tak se různí útočníci a hackeři mohou těchto souborů a dat zmocnit. Celý problém je o to víc alarmující, že těchto 23 aplikací kombinovaně používá až 3 miliony uživatelů a jsou dostupné i v tuzemském App Store.

Všechny tyto aplikace pochází od jediného vývojáře, kterým je Cometdocs. Ten nabízí několik desítek aplikací, které můžete na vašem iPhonu či iPadu využít ke konvertování různých dokumentů, například z Wordu do PDF, z PDF do PowerPointu a další. Problém je v tom, že tato konverze probíhá na serverech Cometdocs a nikoliv lokálně na vašem zařízení. To znamená, že při každém převodu se váš soubor nahraje na servery Cometdocs, kde se soubor uloží, překonvertuje, a poté stáhne zpět k vám do zařízení. Při tomto procesu by však mělo kvůli bezpečnosti dojít alespoň k minimální formě šifrování, a to kvůli tomu, aby se dat nemohl při přenosu kdokoliv zmocnit. To se však bohužel neděje.

Wandera informovala o tomto problému vývojáře Cometdocs během posledního měsíce již třikrát, avšak prozatím se nedočkala žádné odpovědi. Aplikace od Cometdocs jsou vytvořeny tak, aby vás jednoduše donutily zaplatit – buď musíte na převod jednoho souboru čekat klidně až hodinu času, anebo si zaplatíte poplatek za jednorázový okamžitý převod. Nalezeny byly dokonce 4 aplikace, které nefungují vůbec a konverzi dat neumožňují. Společnost Wandera upozorňuje, že takových aplikací může být na App Storu o mnoho více. Proto je nutné být ve střehu a číst veškerá upozornění, která se v aplikacích mohou zobrazit, popřípadě číst také podmínky užívání aplikací. Kompletní seznam 23 aplikací, které se nestarají o šifrování vašich dat, a 4 aplikací, které od vývojáře Cometdocs nefungují vůbec, najdete níže. Pokud jednu takovou aplikaci máte v iPhonu či iPadu nainstalovanou, tak byste ji měli ihned přestat používat a odinstalovat.

Aplikace, které nešifrují data při přenosu:

  1. Audio Converter by Cometdocs – Convert Audio Files
  2. Video Converter – Convert Video Files
  3. Compress PDF – Make PDF Smaller
  4. PDF Merge – Combine PDF Documents
  5. JPG to PDF Converter
  6. XPS to PDF Converter – Convert XPS files to PDF
  7. Save as PDF – from Anywhere – Convert Text, Word, Excel, OpenOffice, LibreOffice and other files to PDF – All in one PDF Converter
  8. Image to Text Converter – OCR
  9. Image to Excel Converter – OCR
  10. Image to Word Converter – OCR – Convert photos to Word documents
  11. PDF Creator – PowerPoint edition
  12. PDF Creator – Word edition
  13. DOC to DOCX
  14. DOCX to DOC
  15. PDF to AutoCAD Converter – Convert PDF to DWG
  16. PDF to Text Converter with OCR
  17. PDF to PowerPoint Converter
  18. PDF to Excel Converter – OCR
  19. PDF to JPG Converter (JPEG)
  20. Publisher to PDF Converter
  21. PDF Converter Ultimate – All In One Converter
  22. PDF to Word Converter with OCR
  23. MP3 Converter – Convert Videos and Music to MP3

Aplikace, které nefungují vůbec:

  1. XPS to Word Converter – Convert XPS files to Word
  2. Publisher to Word
  3. Resumable File Transfer by Cometdocs
  4. Scanned PDF to Word

Dnes nejčtenější

.