Zavřít reklamu

Obří komplex Apple Parku přestává Applu vzhledem k jeho pracím na čím dál více projektech pomalu stačit.. Nikoho tedy neudivilo, když přesně před rokem kalifornský gigant oznámil, že se chystá postavit nový kampus v texaském Austinu, který má pojmout až 5 tisíc zaměstnanců a vyjde společnost na jednu miliardu dolarů. To kompletně rozdrtilo jakékoliv naděje Severní Karolíny, o níž Apple dlouho uvažoval a dokonce se proslýchá, že ještě v květnu loňského roku probíhala závěrečná jednání, která měla k vybudování kampusu vést.

Apple si potrpí na tajemství a tajnůstkářství, tudíž nikoho příliš nepřekvapilo, když společnost v prosinci loňského roku oznámila výstavbu gigantického komplexu, který poslouží jako korporátní kampus pro až 5 tisíc zaměstnanců. Tomuto kroku ale předcházelo mnoho měsíců vyjednávání a rozhodování, který stát se vlastně dalšího sídla dočká. Nyní postupně vyplouvá na povrch, že jedním z prvních kandidátů byla i Severní Karolína a v květnu roku 2018 dokonce probíhala závěrečné jednání, která měla vést ke stvrzení spolupráce a zahájení výstavby. Kampus se měl nacházet ve výzkumné oblasti Research Triangle Park, mezi městy Raleigh a Durham. Od té doby ale bylo ticho po pěšině a mnozí si začínali myslet, že Apple z dohody vycouval. A měli pravdu, o pár měsíců později společnost oznámila, že komplex bude stát v Austinu a na Severní Karolínu se úplně zapomnělo.

Prosincové oznámení o zahájení výstavby v texaském Austinu šokovalo jak guvernéra státu, tak i zákonodárce, kteří na Apple spoléhali zejména z důvodu ekonomického růstu a tvorby nových pracovních míst. Jablečná společnost se ani neobtěžovala vysvětlit, proč z dohody vycouvala a na celý případ se od té doby tak nějak pozapomnělo. Přesto to ale vypadá, že se Apple pomalu, ale jistě odhodlává odkrýt své plány a lokaci v Severní Karolíně ještě v budoucnu zužitkuje. Konec konců, těsně před koncem loňského roku společnost Acute Investments skoupila pozemky o až 280 akrech, shodou okolností přesně na místě, kde měl kampus vyrůst. Tedy v oblasti Research Triangle Park. To by ještě nebylo tak nečekané, avšak firma patří místnímu právníkovi Bruci Thompsonovi, který je známý tím, že lobuje za Apple a vlastní ještě několik dalších společností.

Internetem začaly kolovat spekulace, že tím záhadným kupcem je právě jablečná společnost a divoké domněnky byly nakonec potvrzeny. Obchodník tajemník státu Severní Karolína, Tony Copeland, totiž oznámil, že pozemky právně vážně náleží Applu a celý případ je stále otevřený. Co přesně má kalifornský gigant za lubem nikdo netuší a zákonodárci drží informace pod pokličkou, ale jisté je, že pojmenovali tuto záležitost pracovním názvem Project Bear, což znamená, že se možná Severní Karolína nakonec přece jen svého kampusu dočká. Uvidíme, co si pro nás v budoucnu Apple připraví. Rozhodně to však vypadá, že je jablečná společnost o pár kroků napřed. Konec konců, nebylo by to poprvé a ani naposledy.

Dnes nejčtenější

.