Zavřít reklamu

Jablečná společnost pracuje již nějakou dobu na neoznámeném projektu jménem Apple Car, o němž dosud panují pouze záhadné spekulace, domněnky a zprávy z nepotvrzených zdrojů a patentů. Nyní tu máme další z řady zajímavých nápadů, který se tentokrát zaměřuje na slepé úhly (tedy místa, kam řidič nevidí ani pomocí zrcátek). Ty jsou snad nejčastějším a nejnebezpečnějším problémem jak pro řidiče, tak potenciálně pro umělou inteligenci. Apple však přišel s řešením, které by tento neduh mohlo vyřešit jednou provždy.

„/]

Apple přichází s patenty jako na běžícím páse a byť se většina z nich týká současných kapacit a hardwaru, občas se objeví zajímavější kousek, který uvažuje více do budoucnosti. Nejinak je tomu i u nejnovějšího patentu týkajícího se Apple Car, tedy neoznámené platformy a potenciálně i vozu, na němž společnost pracuje. Tento záhadný projekt se sice schovává ještě hluboko v laboratořích Applu, ale to neznamená, že se postupně nedozvídáme střípky informací. Jedním z nich je i to, že jablečná společnost přišla na způsob, jak eliminovat slepé úhly. Prozatím mají totiž řidiči pouze několik málo možností, jak sledovat okolí. Těmi nejčastějšími je čelní sklo a postranní okna, avšak v kompletním výhledu brání rámy a spousta dalších drobností. Tomu se dá podle jablečné společnosti vyhnout pomocí projekce, jež by skenovala okolí a promítala ho buď na přední sklo nebo okna. Tento způsob by umožňoval řidiči soustředit se na cestu a vnímat všechny podněty. Před řidičem by se zároveň nacházela kamera, která by podle pohledu a otáčení hlavy poznala, kam se dotyčný dívá a podle toho by nastavovala postranní zrcátka a samotnou projekci. Díky tomu by bylo možné poskytnout všechny informace, aniž by vůz jakkoliv řidiče rozptyloval. Zatím se však jedná stále o koncept a jak přesně by systém fungoval je zatím otázkou. Přesto se jedná o zajímavý a inovativní nápad, který by si jednoho dne mohl do Apple Car najít cestu.

 

Uvidíme, zda se v dohledné době dočkáme podrobnějších detailů, nebo si jablečná společnost prozatím nechá informace o chystaném projektu pro sebe. Jisté je, že technologii rozpoznání obličeje během jízdy zkoumá také několik dalších společností, tudíž konkurence bude nemilosrdná.

Dnes nejčtenější

.