Zavřít reklamu

Funkce VoiceOver byla stvořena primárně k tomu, aby všeobecně usnadňovala náš běžný život. Jedná se o vestavěnou funkci do jablečných systémů, která na bázi vašeho hlasu provádí určité operace. Funkce byla vyvinuta pro pomoc uživatelům se zrakovým postižením nebo dyslexií. A jak se dnes ukázalo, vše funguje jak má. Apple totiž zvěřejnil zprávu o úspěšnosti napříč komunitou cílové skupiny. Aby se nejednalo pouze o jakousi nudnou statistiku, vše je prezentováno skutečným příběhem slepého veterána, který vášnivě zbožňuje surfaření.

Apple zveřejnil příběh Scotta Leasona, který je jak již bylo zmíněno vášnivým surfařem. Jeho jedinou překážkou je jeho zrak. Ačkoliv se Scott narodil jako normální zdravý člověk, jeho zdravotní komplikace způsobilo střelné zranění. Mezi jeho největší zachránce sám Leason zařazuje Úřad amerických veteránů a technologii od společnosti Apple VoiceOver.

Jeho den startuje již brzy ráno, kdy ho v 5:30 probudí budík. Poté si okamžitě zkontroluje email, sociální sítě, zprávy a počasí. Jakmile dokončí tyto aktivity, následuje pro něj nejdůležitější část, zkontrolovat zprávy z aplikace Surfline a přichystat se k surfování. Je nutno podotknout, že tyto aktivity Leason provozuje na svém iPhonu XR s aktivovaným VoiceOverem, na který absolutně nedá dopustit.

Prohlédněte si iPhone XR v naší galerii:

Jakmile se Scott naučil používat funkci VoiceOver, nic mu nebránilo v bezproblémovém používání svého iPhonu, čímž zcela ohromil své okolí včetně instruktora surfingu. Dle jeho slov bylo fantastické sledovat, jak Scott využívá všechna různá gesta a ve skutečně velké rychlosti je schopen ovládat smartphone navzdory svému handicapu. Díky Applu se nyní nijak neliší od ostatních.

Scott sám sebe popisuje jako kompletně samostatného člověka a za vše je ohromně vděčný svému iPhonu. Z mého osobního pohledu je skutečně fantastické vidět, jak se Apple stará o své spotřebitele. Není pro něj žádnou překážkou poskytnout pomocnou ruku handicapovaným, kterým je schopen zařídit skutečně funkční zařízení.

apple-voiceover-slepy

Dnes nejčtenější

.