Zavřít reklamu

O aukcích týkajících se starých a po letech objevených jablečných zařízení píšeme v podstatě pravidelně. Často se částky vyšplhají na statisíce dolarů a strhnou na sebe vlnu pozornosti, jelikož je každý kus něčím unikátní a nabízí sběratelům možnost získat něco, co nikdo jiný na světě nemá. Nejinak je tomu i u nalezeného modelu Macintoshe, který se však liší několik zásadními věcmi. Zaprvé se jedná o prototyp, tudíž se mírně liší designem, avšak alfou a omegou je disk přezdívány Twiggy, který je jedním z posledních dochovaných kusů.

Fanoušci pravděpodobně budou vědět o čem mluvíme, ale první kusy legendárního osobního počítače Macintosh obsahovaly 5.25 palcový pevný disk, také přezdívaný Twiggy. Na světě se dochovaly pouze dvě zařízení, jež tento pozoruhodný kus technologie obsahují. V obou případech se jedná o prototypy, jelikož všechny modely po vydání v roce 1984 obsahovaly standardní, nový formát disku, který nejspíše všichni znají. Původně zvažovaný disk Twiggy byl totiž využit i v Lise, avšak v té době byl nespolehlivý, a tak Steve Jobs nařídil všechny kusy zničit a nahradit je modernějším, kompaktnějším diskem. To vyústilo v situace, že v dnešní době existují pouze dva počítače s touto unikátní technologií, z nichž jeden patří původnímu generálnímu řediteli Encore Systems.

Konec konců, byla to právě společnost Encore Systems, jež pomohla v 80. letech s vývojem MacWrite a slovního procesoru WYSIWYG, který spolu s MacPaint a dalšími funkcemi pomohl odstartovat slibnou kariéru jablečných zařízení. Na oplátku tehdy Apple daroval generálnímu řediteli prototyp Macintoshe a od té doby je v těch samých rukou. To se ale netýká druhého nalezeného kusu, který si našel cestu do aukce a váš může být již za přívětivých 180 tisíc dolarů. Nechybí plné vybavení jako je klávesnice, myš, různé disky, včetně onoho původního HDD, a funkční komponenty. Počítač je za ta léta sice mírně zažloutlý, ale jinak stále vypadá jako nový. Aukci si vzal na starost londýnský mezinárodní aukční dům Bonhams, jenž tento typ prodejů organizuje již od roku 1793. Odhadovaná cena počítače je mezi 120 a 180 tisíci dolary, ale spíše bychom si vsadili na horní hranici. Pokud vás tedy počítač zajímá, neváhejte zamířit na oficiální stránky aukce.

Dnes nejčtenější

.