Zavřít reklamu

Apple first logo iconJe to několik týdnů, co jsme vás informovali o velice zajímavé aukci, která skončila dnes v noci. Jednalo se o „Celebration“ edici počítače Apple-1, který měl být jedním z těch úplně prvních kusů, které dali Jobs s Wozniakem dohromady. Celá aukce trvala měsíc a očekávalo se, že výsledná cena bude atakovat hranici jednoho milionu dolarů. Nakonec to na ten vysněný milion nebylo, ale i tak se podařilo tento kus historie vydražit za vskutku krásné peníze. Vítěz aukce nakonec za Apple-1 „Celebration“ zaplatil 815 tisíc dolarů.

V jednu chvíli to dokonce vypadalo, že by se mohl počítač vydražit za vysokých 1,2 milionů dolarů, ale tuto nabídku její autor, několik minut před ukončením aukce, stáhl. 10 procent z oněch 815 tisíců dolarů půjde na výzkum a léčbu pacientů postižených leukémií a lymfatickými problémy. Zatím se jedná o druhý nejdražší Apple-1, který byl kdy vydražen. V roce 2014 se vydražil jeden z modelů za 905 tisíc dolarů.

Tento model je ale opravdu ojedinělý tím, že se jedná o jeden z velice mála dochovaných předprodukčních kusů, což je patrné zejména dle zelené barvy PCB. Tyto počítače sloužily jako první zkušební kusy a Jobs s Wozniakem je dolaďovali do takové podoby, ve které mohli následně pokračovat do „sériové“ výroby. Zajímavostí je, že kromě samotného počítače dostane nový majitel také kompletní dobové příslušenství a manuály.

charitybuzzapple1auction-800x443
Apple 1 computer

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.