Zavřít reklamu

Je skoro veřejným tajemstvím, že Apple aktivně pracuje na platformě pro autonomní vozidla. Co týden se objevují nové patenty, které s automobilovým průmyslem více či méně souvisí a až dosud nás nechávaly topit se v nejrůznějších spekulacích. Apple už své technologie dokonce zkouší na testovacích vozech, avšak jejich design ještě donedávna napovídal, že v cíli ještě zdaleka není. Potřebné senzory totiž byly skutečně velmi velké a designově nepříliš povedené. To se ale nyní zřejmě mění. Na silnicích se totiž objevilo testovací auto Applu, které dostalo do vínku senzory zcela nové.

Dosud využívala většina autonomních vozů systém LiDAR, tedy radar využívající laserové výboje, který spolehlivě mapoval okolní prostředí a to následně zobrazoval na palubním počítači. Auto od Googlu dokonce na bázi tohoto radaru dokáže detekovat ruční znamení cyklistů a společnost Waymo dotáhla tuto technologii ještě dále. Její LiDAR umí odhadnout směr chodců, jejichž další pohyby s poměrně velkou přesností vyhodnocuje. Jedinou nevýhodou tohoto zařízení je cena, jež neúměrně zvyšuje finální cenovku také pro koncového zákazníka. Ač se tedy jedná o prozatím snad nejlepší způsob jak aktivně mapovat okolí, v konečném důsledku se společnostem ani uživatelům nevyplatí.

Souvisejíci

Apple se tedy nechal inspirovat u Tesly a přišel s unikátním řešením. Tím je nechat si vyrobit menší a levnější radary LiDAR, jež nebudou omezovat svou cenou a nabídnou stejnou škálu funkcí. Tesla v tomto případě zašla ještě dále a rozhodla se využít plně kamerový systém, který je méně náchylný na výkyvy počasí jako například sníh a déšť. U spatřeného automobilu Applu zatím není jisté, zda společnost využila pouze kamery, nebo se jí podařilo LiDAR zmenšit a schovat na vhodnější místo. Přesto to vypadá, že by Apple brzy mohl dojít do bodu, kdy bude plně konkurovat Tesle a stane se jedním z tahounů a inovátorů trhu s autonomními vozidly.

Dnes nejčtenější

.