Zavřít reklamu

ios-maps-iconŠpekulácie o tom, že Apple vyvíja vlastné auto, odštartovali ihneď po tom ako si ľudia všimli automobil od Applu so zvláštnou aparatúrou na streche.  No zatiaľ čo jedni vravia, že Apple testuje systém samoriadiaceho auta, iní vravia že vyvíja vlastný Street View. Kde je teda pravda? Spoluzakladateľ neziskovej konzultačnej agentúry CAVCE pre autonómne vozidlá s istotou vyhlásil, že sú to mapovacie vozidlá. Nemusí to však hneď znamenať, že sa jedná o Street View! Mapovacie vozidlá s technológiou LIDAR sú dnes populárne pre mnohé účely, od asset managementu po údržbu ciest.

LIDAR je veľmi populárny a to najmä kvôli extrémnej presnosti pri meraní vzdialenosti objektov. Vysielajú totiž laserové lúče a merajú vzdialenosť na základe toho, ako dlho trvá svetlu, kým sa vráti späť k LIDARu. Na mapovacích vozidlách sa nachádzajú vysoko a sú naklonené smerom nadol. To zrejme bohate objasňuje, prečo sa Apple rozhodol pre mapovanie použiť mini SUV-čka. Vozidlá vedia zachytiť 3D model cesty a jej okolia efektívnym spôsobom pri pohybe vozidla. To je tak, ako to má Apple.

Ako však bolo spomenuté vyššie, LIDAR sa používa na rôzne účely a napríklad vozidlá TomTom, Mandli alebo Verus Geomatics ich používajú pre asset management. No technológia sa používa aj v autonómnych vozidlách, napríklad v prototypoch od Google, Bosch, Land Roveru alebo Nissanu. Lenže, kamery sú položené horizontálne kvôli maximálnemu dosahu laserov a ako vraví Godsmark, „toto nie je prípad vozidiel od Applu“. Jeho názor zdieľa aj profesor Ümit Özgüner zo štátnej univerzity v Ohiu, ktorý tiež vraví, že automobily slúžia pre mapovacie účely. Pretože je vidieť kamery, LIDAR a GPS anténu, verí že Apple pracuje na 3D mapovaní a modelovaní budov. Tieto dáta však môžu byť použité pre doplnenie údajov pre Mapy a Siri alebo na plánovanie lokalít pre nové obchody (napríklad pre Apple Watch Store). Apple totiž určuje polohy svojich obchodov na základe mnohých údajov a získať tieto dáta pomocou automobilov je oveľa efektívnejšie, než bez nich.

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.