Zavřít reklamu

Používáte na svém Macu Spotlight? Tento nástroj, který je již dlouhou dobu součástí operačního systému iOS a macOS, slouží nejenom k prohledávání obsahu Macu a iPhonů od souborů na disku až po texty ve zprávách. Využít ho můžete také pro základní převody měn a jednotek. Nově bude ale Spotlight na Macu i na iPhonu ještě o něco chytřejší.

Již brzy se uživatelé při zadání základní otázky do vyhledávacího pole Spotlightu dočkají přímé odpovědi namísto odkazu na webovou stránku – Spotlight tedy bude odpovídat podobně jako Siri. Apple o tuto novou funkci obohatí nástroj Spotlight jak v macOS, tak i v iOS. Někteří uživatelé už se vylepšeného Spotlightu dočkali – a byli to právě oni, kdo na tento fakt upozornil média, protože Apple tuto aktualizaci zjevně provádí zcela v tichosti.

Použití je naprosto jednoduché. Obvyklý způsobem – tedy stiskem klávesové zkratky Command + mezerník – se spustí Spotlight. Do jeho vyhledávacího pole pak stačí zadat jednoduchou otázku – třeba na vzdálenost Slunce od Země. Zatímco dříve vám Spotlight po takovéto otázce nabídl pouze seznam webových stránek, obsahujících příslušnou otázku, již brzy vám Spotlight poskytne přímou odpověď.

Podle některých zpráv umí nyní Spotlight dokonce odpovědět i na otázku proč kočky mňoukají. Funkce je zatím nicméně podle všeho omezena pouze na oblast Spojených států. Většina uživatelů ale Spotlight využívá spíše k prohledávání daného zařízení – po zadání jména vám Spotlight nabídne konkrétní kontakt, případně zprávy od dotyčného. Spotlight umí ale také nalézt soubor, aplikaci či dokument. Jen málokdo využíval Spotlight jako alternativu Googlu, to by se ale v dohledné době mohlo změnit.

Dnes nejčtenější

.