Zavřít reklamu

Přestože se iPhony chlubí voděodolností už od “sedmičky”, mnozí jablíčkáři Applu v tomto směru příliš nevěří. Na poškození telefonů vodou se totiž nevztahuje záruka, takže jakékoliv ponoření či pokapání provádí jablíčkáři vždy na své riziko s tím, že pokud telefon voda poškodí, opravu si budou platit zcela sami. Strach z ponoření by se ale mohl stát již letos minulostí. 

Před několika měsíci jsme slyšeli o tom, že Apple chystá pro iPhony 11 jakýsi podvodní režim, který by umožňoval jednoduché ovládání mokrého displeje, ale třeba také kvalitní podvodní fotografie. Prakticky ihned po úniku této informace se začalo čile spekulovat nad tím, zda se Apple nepokusí zlepšit i celkovou voděodolnost. A právě toho se podle zdrojů Bloombergu letos dočkáme. 

V tuto chvíli je vcelku těžké odhadnout, jak moc by mohl Apple voděodolnost vylepšit. Už nyní se totiž jeho nejnovější iPhony chlubí druhou nejvyšší odolností proti vodě – konkrétně IPx8. Vyšší už je pak jen certifikace IPx9, podle které by měly telefony jí opatřené odolat i tryskající vysokotlaké teplé vodě. Tato odolnost se však zdá vzhledem k tomu, že například membrána horního reproduktoru iPhonu se nedoporučuje čistit ani stlačeným vzduchem, který je oproti stříkající vodě výrazně šetrnější, spíš nereálná. Jako pravděpodobnější se tak zdá spíše zachování IP68 s tím, že jeho vlastnosti se Apple pokusí lepším těsněním ještě vylepšit. Na škodu by rovněž nebylo ani přidání poškození vodou do záručních podmínek, tedy minimálně pro letošní iPhony. I toho bychom se však mohli teoreticky dočkat. Přeci jen, přijít s podvodními módy, ale neuznat poškození vodou by bylo skutečně zvláštní. Zda se k podobné věci Apple odhodlá či nikoliv ale uvidíme až za zhruba měsíc. 

Dnes nejčtenější

.