Zavřít reklamu

V posledních měsících se Apple snaží o to, aby se v App Storu neobjevovaly aplikace pro děti, které slouží ke sledování a vytváření různých analytických údajů. Od začátku dalšího měsíce navíc měla jablečná společnost v plánu, že podstoupí razantní krok a veškeré aplikace z App Storu, které budou jednak určené pro děti, a jednak se v nich objeví nějaká forma reklam, či možnost sbírání dat, automaticky zakáže. To, co se vám nyní honí hlavou, tedy myšlenka toho, že je tohle opatření naprosto bezvadné, je naprosto správné. Stejný názor však určitě nemají společnosti, které tvoří hry pro děti s označením „zdarma“ s vidinou toho, že zbohatnou právě na reklamách a popřípadě také na nezkušenosti dětí.

K tomuto opatření se vyjádřil i Phil Schiller, viceprezident jablečné společnosti pro celosvětový obchod a marketing. Dle jeho slov si kalifornskému gigantu stěžovalo již několik rodičů, kterým se nelíbilo, že jejich děti vidí v dětských aplikacích nevhodnou reklamu. „Rodiče jsou kvůli tomu na nás naštvaní, protože nám věří,“ řekl Shiller. Jak jsem zmínil v úvodu, Apple chtěl novou formu pravidel dětských aplikací nasadit již od příštího měsíce. To mu bohužel nevyjde, ale i přesto se utvrzuje v tom, že si do nasazení nových pravidel bude na dětské aplikace dávat pozor.

Jedná se spíše o „program pro celkovou ochranu dětí“.

Prozatím tedy bude postup v případě zjištění porušení pravidel následující. Apple aplikaci, která porušuje pravidla, stáhne, a dá vývojářům možnost ji správně opravit. Všechno tedy bude prozatím na domluvě. Kalifornský gigant se dle jeho slov rozhodně nesnaží od nasazení nových pravidel distancovat. Někteří vývojáři aplikací už se údajně informovali o tom, jaká pravidla se chystá Apple nasadit. Ten jim však vždy odvětil, že se jedná spíše o „program pro celkovou ochranu dětí“ – o konkrétních pravidlech se tedy prozatím nezmínil. Někteří další vývojáři, kterým se od Applu podařilo získat další informace, včetně Pauly Kerger ze společnosti PBS, se o budoucích změnách rozpovídali. „Jedná se o takové změny, že budeme muset z App Storu stáhnout hned několik našich aplikací,“ sdělila Kerger.

Dnes nejčtenější

.