Zavřít reklamu

Je to již pár let, co společnost VirnetX rozvířila stojaté vody soudních řízení proti Applu a zařídila porotě zábavu na hodně dlouhou dobu. Zažalovala totiž Apple za to, že údajně zneužil její patent týkající se zabezpečení sítí a využil ho ve svých zařízeních. Původně jsme o VirnetX slyšeli naposledy v lednu, kdy byla pokuta na spadnutí a tehdy jablečné společnosti hrozilo, že bude muset zaplatit 439 milionů za způsobené škody. Před několika měsíci to sice vypadalo, že se Apple nepříjemnosti vyhnul, ale nyní má opět namále.

Pokud si myslíte, že je společnost VirnetX jen další z řady společností, které reálně neoperují, ale jen vymýšlejí patenty a pak na ně poskytují licence, jste na omylu. Jedná se o poskytovatele bezpečnostních řešení, jež využívají například datová centra a právě tato firma si před lety nechala patentovat zabezpečení sítí, které Apple nesčetněkrát využil ve svých zařízeních. Soud se proto rozhodl, že bude muset jablečná společnost uhradit nemalou částku, proti čemuž se samozřejmě ohradila a 2. srpna podala odvolání. To bylo bohužel zamítnuto a nedlouho poté bylo zahájeno vyšetřování, jenž mělo platnost patentů potvrdit. Přesto to Apple nevzdává a tentokrát se vytasil se slyšením před plénem, kde by měla být přítomna většina ostatních soudců.

Souvisejíci

Podle argumentů Applu došlo ke dvěma shodným soudním rozhodnutím, které proběhly příliš krátce za sebou bez důkladného prošetření. Proto Apple podal 7. srpna další odvolání, avšak jak dopadne, to je otázka budoucnosti. Není to poprvé ani naposledy, co společnost s VirnetX bojuje. V dubnu loňského roku došlo k potyčce mezi kalifornským gigantem a bezpečnostní firmou, v níž figurovaly čtyři patenty týkající se technologie VPN-On-Demand, tedy bezpečné, šifrované formy komunikace, již používá například FaceTime a iMessage. Tehdy měl Apple zaplatit až 502.6 milionů dolarů, finální částka by tedy přesáhla jednu miliardu. Nezbývá než čekat, jak se již nyní poměrně zmatená a nepřehledná situace vyvine, ale vypadá to, že tentokrát z toho jablečná společnost tak lehce nevyvázne.

Dnes nejčtenější

.