Zavřít reklamu

Texaský patentový troll VirnetX, která má ve svém portfoliu přibližně 80 patentů souvisejících s různými druhy zabezpečení internetové komunikace, opět porazila v další patentové válce kalifornského giganta. Apple se ocitl před soudem kvůli tomu, že služby FaceTime a iMessage porušují patenty společnosti VirnetX. Jako první o tom informovala agentura Bloomberg.

Apple a VirnetX spolu válčí už dlouhých osm let, přičemž v říjnu loňského roku musel Apple zaplatit pokutu ve výši 440 milionů dolarů za porušení patentu. Ovšem nyní má na krku další pokutu, tentokrát ve výši 502,6 milionů dolarů.

CEO společnosti VirnetX uvedl, že odškodnění je spravedlivé, protože Apple prodal více než 400 milionů zařízení, která porušují patenty.

VirnetX žaloval Apple poprvé v roce 2010, kdy tvrdil, že technologie FaceTime porušuje patenty. Soud o dva roky později rozhodl ve prospěch společnosti VirnetX a Apple měl tehdy zaplatit 368,2 milionů dolarů, ale ten se odvolal a nakonec se tak nestalo. V říjnu loňského roku se však Apple pokutě nevyhnul. Soud mu přikázal zaplatit firmě VirnetX částku 439,7 milionů dolarů. Apple tedy momentálně dluží společnosti VirnetX 942 milionů dolarů, avšak podle všeho se Apple opět odvolá.

Není to poprvé, co se snaží na Applu některý z patentových trollů přiživit. Na jablečnou společnost totiž „lítají“ žaloby za různé porušení patentů poměrně pravidelně. Většinou je však kvůli jejich absurdnosti smete soud poměrně rychle ze stolu, protože je jasné, že jsou naprosto nerelevantní. Čas od času se však na Apple štěstí v tomto ohledu neusměje.

facetime-fb

Dnes nejčtenější

.