Zavřít reklamu

facetimeO sporu patentového trolla společnosti VirnetX s Apple jsme vás naposledy informovali v září roku 2013. Od té doby uběhla řada měsíců, během kterých se Apple snažil udělat vše pro to, aby nemusel VirnetX platit částku, kterou určil soud již v roce 2012. Abychom pochopili současnou situaci, pojďme se podívat na začátek sporu. Společnost VirnetX je typický patentový troll, který kupuje patenty ostatních společností a poté žaluje nadnárodní giganty typu Apple, Google nebo Microsoft a snaží se z nich vylákat co největší finanční kompenzace. Bohužel je VirnetX poměrně úspěšný a tak například Microsoft musel v roce 2012 zaplatit společnosti 200 milionů dolarů za porušení patentů.

V témže roce rozhodl soud také o tom, že Apple porušuje patenty VirnetX, které se týkají technologií využívaných během hovorů FaceTime. Applu byla uložena pokuta 368 milionů dolarů a následně také nutnost platit jedno procento z každého prodaného iPhonu, iPadu a dalších zařízení, které umožňují využívat službu FaceTime. Apple se nejen odvolal proti rozsudku, ale okamžitě přepracoval FaceTime tak, aby nevyužíval patenty VirnetX. To mimo jiné vedlo ke stížnostem uživatelů na zhoršenou kvalitu hovorů. Situace došla dokonce tak daleko, že Apple obdržel více než půl milionů stížností na kvalitu FaceTime hovorů. Vše se však podařilo vyřešit a uživatelé si na nic nestěžují a FaceTime funguje tak jak má.

Problém však nastal zcela na jiném poli než na tom, na kterém válčili uživatelé a Apple. Soud totiž rozhodl o tom, že Apple technologie, kterými nahradil patenty VirnetX pouze okopíroval a nejen že dříve porušoval patenty VirnetX, nyní je taktéž okopíroval, alespoň podle soudu. Apple se již samozřejmě odvolal a vše jde do dalších kol jednání. Ovšem i ty se zdají prozatím pro Apple neúspěšné. Společnost RPX, která se zabývá nákupem nebezpečných patentů totiž požádala soud, aby přezkoumal platnost patentů VirnetX s tím, že tyto technologie nemohou být chráněny. To však soud okamžitě odmítl s tím, že žádost podal Apple a vystupoval prostřednictvím RPX, protože samotnému Applu byla tato žádost již jednou zamítnuta. Apple je tak v poměrně nezáviděníhodné situaci a uvidíme, jak se celý spor vyvine.

Facetime

*Zdroj: mobil.idnes.cz

Dnes nejčtenější

.