Zavřít reklamu

Spojení Apple a patentové spory by za celá desetiletí existence společnosti vydaly na samostatnou knihu. Jablečný technologický gigant je u soudu kvůli potenciálním porušením duševního vlastnictví skutečně velmi často. Povětšinou jde ale o patentové trolly, kteří se nesmyslnými žalobami snaží na Applu vydělat peníze nebo si udělat jméno. Mezi tyto výtečníky se ale rozhodně neřadí společnost VirnetX, se kterou je Apple ve při už téměř 10 let.

Společnost VirnetX je poskytovatel bezpečnostních řešení, které využívají například datová centra. Tyto postupy si společnost samozřejmě nechala patentovat, Apple je ale několikrát použil ve svých zařízeních u funkcí jako FaceTime nebo iMessage. Mezi společnostmi bylo více soudních sporů. Jeden případ už je vyřešen a Apple z něj vyšel chudší o 440 milionů dolarů, které musel společnosti VirnetX zaplatit přibližně před rokem. Případ se také týkal patentů ohledně FaceTime.

V nynějším případě, ve kterém jde o 502,6 milionů dolarů, soud v dubnu roku 2018 rozhodl, že Apple porušil čtyři patenty společnosti VirnetX v iMessage, FaceTime a VPN on Demand. Proti rozhodnutí se Apple odvolal, přičemž odvolací soud rozhodl, že Apple porušil „jen“ dva patenty. Případ byl následně vrácen soudu nižšího stupně, aby tento náležitě spočetl skutečnou újmu a soudní poplatky. Apple v tento moment zkusil podat žádost na opětovné přezkoumání platnosti patentů společnosti VirnetX, ovšem marně, jelikož soud jeho žádost zamítl. Že Apple bude platit tučnou sumu už je nyní prakticky jisté. Nyní jen záleží, jak vysoká částka to bude.

Dnes nejčtenější

.