Zavřít reklamu

V dnešní době sice existují laptopy, které obsahují dotykovou obrazovku a umožňují uživateli interagovat se zařízením tímto způsobem, ale ovládat Windows dotykem je složitější než se zdá a při práci ne úplně efektivní. To samé v bledě modrém se pak dá říci i o Applu a jeho macOS, které je de facto dotykově neovladatelné, jelikož neexistuje Mac s dotykovou obrazovkou. V tomto ohledu se Applu podařilo před pár lety vymyslet ale zajímavé řešení jménem Touch Bar, díky němuž se tyto neduhy stávají minulostí a MacBooky je možné ovládat jak dotyky „displeje“, tak klávesnicí.

Na MacBooku Pro, kde se tato vychytávka poprvé objevila poprvé v roce 2016, je možné Touch Bar využívat k rychlým úkonům a akcím, jež byste normálně museli hledat přímo v systému. Zjednodušeně se jedná o klávesové zkratky, zobrazené na dotykové plošce nad klávesnicí. A bylo jen otázkou času, než nějaký šikovný vývojář tuto funkci zprovozní také pro Windows. Pochopitelně musí být operační systém nainstalovaný přímo na MacBooku Pro, a to pomocí virtualizačního programu nebo softwaru Bootcamp, díky kterému lze přepínat mezi dvěma systémy a užít si to nejlepší z obou světů. V tomto případě však Windows funkce dělané speciálně pro macOS nepodporují, a tak je nutné sáhnout vlastnoruční úpravě.

MacBook-Pro-Touch-Bar-696x429

Vývojář této funkce docílil tak, že vytvořil speciální ovladač, díky němuž systém registruje Touch Bar jako USB zařízení a po úpravě registrů ho lze promítnout jako druhý displej. Díky tomu se na dotykové plošce objeví nabídka Start, vyhledávání a aplikace připnuté ke spodní liště. Jakýkoliv program tak můžete spustit pouhým poklepání, a efektivně tak přepínat mezi několika aplikacemi naráz, aniž byste k tomu museli využívat myš. Jedinou nevýhodou zůstává Touch ID, jenž ani přes nejrůznější úpravy nefunguje, zejména pak kvůli bezpečnosti. Zároveň několik uživatelů nahlásilo rychlejší vybíjení baterie notebooku a problémy s bezdrátovým připojením. Přesto si mohou aktivaci Touch Baru na Windows vyzkoušet všichni vlastníci MacBooku Pro z roku 2016 a novějších. Jen tuto vychytávku doporučujeme spíše zkušenějším uživatelům, instalační proces je poměrně složitý. Pokud si na to však troufnete, stačí zamířit na GitHub, kde je návod a ovladače ke stažení.

Dnes nejčtenější

.