Zavřít reklamu

Představení Apple Card jsme se sice dočkali už v březnu, američtí jablíčkáři na ní však stále čekají. Její příchod však již klepe na dveře, s čímž se pojí i předčasné úniky různých informací s kartou spojených. Před pár dny se na světlo světa dostaly například smluvní podmínky, které uživatele informují o všem, co si mohou či naopak nemohou s kartou dovolit. 

Smluvní podmínky nalezené na stránkách partnerské banky Applu – Goldman Sachs – neobsahují prakticky nic, co by mohlo uživatele Apple Card zarazit. Některé body jsou však s ohledem na to, že bude karta fungovat jen v symbióze s iPhony, velmi zajímavé. Do podmínek se totiž vměstnal například striktní zákaz zařízení s nainstalovaným jailbreakem – tedy operačním systémem, který lze různě modifikovat různými doplňky. Právě kvůli své otevřenosti úpravám je však do jisté míry nezabezpečený a tudíž by byly veškeré detaily o platbách v takovém zařízení v nebezpečí. Jailbreak je navíc Applem již poměrně dlouhou dobu zakázán a tudíž je naprosto jasné, že zařízení s ním nebude společnost podporovat. Pokud by si však přeci jen nějaký uživatel jailbreaku chtěl Apple Card užít a Apple přišel na to, že jí využívá s takto upraveným zařízením, kartu podle podmínek zablokuje a k účtu s ní spojeným se nebude možné dostat. Jailbreak se tedy v tomto případě rozhodně nevyplatí, avšak je prakticky jasné, že chuť jailbreakařů k využití Apple Card by byla stejně vzhledem k jejich počtu malá. 

Část podmínek je věnovaná i kryptoměnám, které spadají do části Nelegální nákupy. Jejich nákup je stejně jako nákupy lístků do loterie, platby v kasínech či jiné věci spojené s hazardními hrami skrze Apple Card zakázán. Pro tyto účely si tak budou muset jablíčkáři stále vystačit s kreditními či debetními kartami. Apple se tak i v případě Apple Card drží svých zásad, což je rozhodně krok správným směrem, který se možná vzhledem k typu produktu příliš neočekával. Co se pak týče doby splacení účtů, které používáním karty uživatel vytvoří, na to bude mít celých 28 dní. Po uplynutí této doby začnou naskakovat úroky. Pokud se jich však bude chtít jablíčkář vyvarovat, bude mu bohatě stačit zaplatit vše včas – tedy do posledního dne splatnosti. Poslední zajímavostí je pak to, že na jedno Apple ID půjde přidružit jen jedna Apple Card. Nebude tedy možné využívat Apple Card například jak pro firemní, tak pro osobní účely. 

Přesné datum spuštění Apple Card v USA je zatím ve hvězdách. Minulý týden jsme se však dočkali od Tima Cooka alespoň potvrzení toho, že k němu dojde v průběhu srpna. Zdroje agentury Bloomberg pak hovoří o jeho první polovině. Zda se tak stane či nikoliv však ukáže až čas. Tak či tak může být ale českým a slovenským jablíčkářům start Apple Card stejně vcelku volný, jelikož do našich končin velmi pravděpodobně hned tak nedorazí a získání přes americké adresy bude alespoň podle dostupných informace vcelku obtížné. 

Dnes nejčtenější

.