Zavřít reklamu

Apple minulou středu zveřejnil své ekonomické výsledky za uplynulý kvartál a během konference zaznělo několik velmi zajímavých informací nad rámec běžně očekávaných témat. Tim Cook a spol. ve velkém mluvili také o tom, jak je na tom Apple v současné době s investicemi do vývoje. Jak se ukázalo, Apple svou R&D divizi financuje jako nikdy předtím.

Souvisejíci

Během uplynulého kvartálu (duben-červen), Apple utratil více než 4,2 miliardy dolarů (téměř 100 miliard korun) za vývoj nových produktů a technologií. To je s přehledem nejvyšší částka, kterou Apple kvartálně za výzkum a vývoj zaplatil. Pokud výše uvedenou částku převedeme do dalších souvislostí, Apple takto investoval téměř 8% svého kvartálního výdělku. Jde o největší procentuální podíl prostředků investovaných do vývoje, od roku 2003. Pokud si Apple současný trend udrží i během dvou nadcházejících kvartálů, společnost za rok 2019 investuje do výzkumu a vývoje více než 16 miliard dolarů. Takto astronomické sumy se musí ve finále projevit na nových produktech a informace z posledních měsíců naznačují, že se máme v blízké budoucnosti na co těšit. Apple totiž očividně reaguje na zpomalující prodeje iPhonů a snaží se přijít s další velkou věcí. Tou mohou být například dlouho očekávané AR brýle.

Králem není

I když Apple investuje rekordní sumy peněz do svého R&D sektoru, ostatní technologičtí giganti jsou na tom ještě o kus lépe. Microsoft investuje 13,4% svého kvartálního příjmu, Google dokonce 15,7%. Dle oficiálních komentářů Apple investuje jak to nových produktů a technologií, které se časem objeví na trhu, tak také do strategických prostředků, které se vrátí v dlouhodobějším časovém horizontu. Kromě AR brýlí to může být například technologie spojená s Projektem Titan, na kterém Apple pracuje už několik let, a který za svou existenci zažil již několik restartů a projektových restrukturalizací. Pro běžné uživatele je pozitivní zprávou to, že Apple na svých výdělcích „nesedí“, nebo je nevyužívá jen pro větší vyplácení akcionářů. Zvyšování investic do výzkumu a vývoje by nám ve finále mělo přinést zajímavé produkty a technologie, na které netrpělivě čekáme.

Dnes nejčtenější

.