Zavřít reklamu

Někteří z vás možná v operačním systém iOS využívají jako provizorní lupu aplikaci Fotoaparát. Jak už ale název aplikace vypovídá, tak Fotoaparát slouží k pořizování fotografií, nikoliv jako lupa. Součástí operačního systému iOS je však i klasická lupa, kterou můžete využít ve svůj prospěch. Pokud byste však na domovské obrazovce hledali aplikaci s názvem Lupa, tak byste hledali marně. Lupu si totiž nejdříve musíte aktivovat v nastavení. Až poté k ní získáte plný přístup. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak lupu v iPhonu aktivovat, a také jak ji používat.

Aktivace lupy v iOS

Pokud si chcete na vašem iOS zařízení aktivovat lupu, tak přejděte do nativní aplikace Nastavení. Zde poté sjeďte níže a rozklikněte možnost Obecné. Poté se přesuňte do sekce Zpřístupnění. Tady už jen stačí najít kolonku s názvem Lupa, otevřít ji, a stejnojmennou funkci pomocí přepínače aktivovat. Zároveň vám doporučuji, abyste si aktivovali také funkci s názvem Automatická expozice, aby si lupa sama upravovala kontrast pomocí okolního světla – obraz tak bude zřetelnější.

Jak lupu v iOS používat?

Po aktivaci funkce lupa stačí třikrát po sobě stisknout tlačítko, kterým aktivujete zpřístupnění. Pokud máte iPhone disponující Touch ID, tak je tímto tlačítkem domovské tlačítko. V případě, že váš iPhone disponuje Face ID, tak je tímto tlačítkem boční tlačítko. Pokud už máte nějakou zkratku zpřístupnění nastavenou, tak se po aktivaci zobrazí ve spodní části obrazovky menu, kde musíte zvolit možnost Lupa.

Jakmile se přesunete do prostředí lupy, tak už je ovládání velmi jednoduché. Veškeré ovládání se nachází ve spodní části displeje. Najdete zde jak posuvník ke zvětšení či zmenšení přiblížení, tak například ikonu pro zapnutí svítilny. Velmi zajímavá je poté ikona zámku. Pokud na ni kliknete, tak se uzamkne zaostření, tzn. že lupa přestane zaostřovat přibližovaný objekt. Tlačítko spouště poté neslouží k vyfocení fotografie, nýbrž k uzamčení obrazu. V pravé části obrazovky se poté nachází možnost pro aktivaci filtrů, anebo změny expozice.

Možná si říkáte, že je lupa prakticky naprosto stejná, jako aplikace Fotoaparát. Opak je však pravdou. Rozdílnosti zde jsou, jedna z nejhlavnějších je například to, že v lupě můžete obraz přiblížit více, než ve Fotoaparátu. Zároveň pomocí lupy nefotíte obrázky. Zkrátka a jednoduše, Fotoaparát a lupa jsou dvě rozdílné aplikace a myslím si, že jakmile se je naučíte používat, tak už je nikdy nebudete chtít zaměnit.

lupa apple

Dnes nejčtenější

.