Zavřít reklamu

Že mají operační systémy z dílny Applu jedno z nejlepších zabezpečení není již řadu let žádné tajemství. Ostatně, poměrně často můžeme slyšet například stížnosti předních představitelů FBI, kterým Apple svými zabezpečeními ztěžuje jejich práci. Ve světě však přesto existují firmy, které zabezpečení iPhonů obejít dokáží. Jednou z nich je i izraelská Cellebrite, která se nyní chlubí prolomením iOS 12.3.

Bezpečnost nových iPhonů zajišťuje i Face ID: 

O schopnostech Cellebrite jsme slyšeli v minulosti již několikrát. Všechny zprávy však vesměs pojednávaly o starších operačních systémech Applu, které mohly být v určitých částech zranitelné. Jak se však zdá, zranitelnost se zatím Applu zcela vymýtit nepodařila a naopak Cellebrite z ní nyní dokáže těšit ještě více. Zatímco dříve se přístup k datům omezoval spíše na jednotlivé části systému, dnes už společnost dokáže extrahovat všechny soubory. Na zařízeních od Samsungu čeká zájemce dokonce menší bonus – vystopování smazaných souborů. Tento typ služeb je dostupný výhradně bezpečnostním složkám, samozřejmě za patřičnou sumu.

Právě Cellebrite je pravděpodobně společností, na níž se FBI obrátila v roce 2016 po střelbě v americkém San Bernardino v Kalifornii. Tehdy policisté požádali přímo Apple o odemčení iPhonu střelce, avšak kvůli ochraně soukromí uživatelů odešli s prázdnou. Generální ředitel, Tim Cook, se odvolal na nebezpečí potenciálních zadních vrátek. Stačil by jediný únik na internet a celá bezpečnost jablečných zařízení by mohla mít vážné trhliny. Něco podobného se stalo již na začátku letošního roku, kdy se nástroje určené k prolomení iOS objevily na Dark webu a internetových tržištích.

Uvidíme, jak na prohlášení Cellebrite Apple nyní zareaguje a zda se mu dokáže jeho řešení vyřadit v brzké době z provozu. Stačit by k tomu totiž mohla „jen“ drobná softwarová aktualizace řešící některé bezpečnostní problémy. Otázkou však je, zda Apple vůbec ví, čeho Izraelci využívají. Pokud by tomu totiž tak nebylo, je oprava samozřejmě nemožná. Nechme se tak překvapit, co přinesou další týdny.

face id iphone x

Dnes nejčtenější

.