Zavřít reklamu

Přestože je iOS 12 oproti loňskému iOS 11 prakticky ve všech ohledech mnohem lepší, ani on není zcela dokonalý. Bezpečnostní experti v něm totiž nalezli v minulých týdnech poměrně nepříjemné chyby, které jsou sice velmi složitě využitelné, už jejich existence je však poměrně nepříjemná. Jednu z nich pak objevili včera i hackeři Richard Zhu a Amat Cama, účastníci soutěže Mobile Pwn2Own v Tokiu. 

Smysl soutěže je poměrně jednoduchý – odhalit bezpečnostní chyby v operačních systémech či aplikacích, za což následně dostanou soutěžící finanční odměnu. Chyby jsou následně nahlášeny společnostem, kterým systémy či aplikace patří, které za ně též tučně zaplatí a v následujících dnech či týdnech je zpravidla opraví pomocí updatu. A právě oprava jedné nepříjemné chyby dorazí nejspíš brzy i na iOS. Hackerům se totiž podařilo skrze iOS verzi internetového prohlížeče Safari vyextrahovat z iPhonu X se systémem iOS 12.1 nedávno smazané fotografie. Přestože nebyl tento proces nikterak jednoduchý (přesný postup ale samozřejmě vzhledem k tomu, je je chyba stále neopravená, neznáme) a bylo k němu potřeba využít několika prvků v čele se zranitelným místem u WiFI připojení, ke které byl napadený iPhone připojen, podobné chyby by se v systémech objevovat určitě neměly a je potřeba je opravit. Částečnou útěchou však může pro Apple být to, že se velmi podobně podařilo hackerům nabourat i do konkurenčních smartphonů v čele se Samsungem Galaxy S9. 

Doufejme, že se tedy Apple poučí a svůj systém dotáhne pomocí budoucích softwarových updatů k naprosté dokonalosti, která znemožní jakékoliv průniky. Ostatně, jelikož jsou systémy od Applu považovány za jedny z nejbezpečnějších, ne-li nejbezpečnější na světě, nic jiného se od něj ani nečeká.

iPhone X screenshot FB

Dnes nejčtenější

.