Zavřít reklamu

Minulý měsíc definitivně opustila společnost Apple šéfka maloobchodu Angela Ahrendts. Ještě předtím se ale zúčastnila podcastu Hello Monday, pořádaného profesní platformou LinkedIn. Ve svém rozhovoru promluvila o zkušenostech, které jí práce pro cupertinského giganta přinesla.

Angela Ahrendts nastoupila do Applu v roce 2014, nedlouho poté, co si Tim Cook poslechl její vystoupení v rámci TED o pozitivní a transformační síle lidské energie. Cook poté Angele sdělil, že je pro Apple jako stvořená, a toto prohlášení pro ni bylo klíčovým impulsem k odchodu z vedoucí pozice v módním domě Burberry. Podle jejích vlastních slov ji přesvědčil Cookovi klid a hloubka jeho slov.

Přechod z módního do technologického průmyslu znamenal pro Angelu obrovský skok a ona sama se podle svých vlastních slov začala náhle cítit „velmi nejistá“. První půlrok v Applu strávila převážně mlčením, nasloucháním, a postupným získáváním sebedůvěry ve své nové roli. „Nečekají, že se budete učit,“ uvedla v rámci rozhovoru pro podcast. „Jste zvyklí na to, že víte všechno,“ dodala. Sama se podle svých slov za dobu svého působení v Applu naučila tři hlavní věci: nezapomínat na to, odkud přišla, postupovat rychle, a mít neustále na paměti rozsah své vlastní odpovědnosti.

Při své práci Angela velmi brzy zjistila, že pokrok jde kupředu neuvěřitelnou rychlostí. Jednou z prvních věcí, kterou ve spolupráci s vedoucími jednotlivých maloobchodních prodejen udělala, bylo tedy to, že se zbavili všech dosavadních manuálů. Na YouTube vytvořila tříminutové instruktážní video, které pomohlo okamžitě sjednotit práci všech 70 tisíc zaměstnanců Apple prodejen po celém světě.

Co se zmíněné velké odpovědnosti týče, spočívala podle Angely tato lekce v pochopení, že její práce se netýká zdaleka jen provozu prodeje a prodeje mobilních telefonů. „Máte mnohem větší odpovědnost,“ uvedla v rozhovoru. „A to je možná to, co měl Steve na mysli, když mluvil o obohacování životů, o svobodných uměních a technologii a o dopadu toho všeho na lidstvo.“

Rozhodla se tedy odpovědné týmy poučit o tom, jaký může mít jejich počínání dopad na danou komunitu. V rámci posilování této odpovědnosti byly zavedeny programy Today at Apple, které zdarma poskytovaly návštěvníkům Apple Storů workshopy, ale také kulturní, vzdělávací a další akce. Angela sama podle svých vlastních slov cítila, že v prodejnách Applu chybí umění. „Musíte se ohlížet,“ pokračuje. „Nesmíte nikdy zapomínat na to, odkud jste přišli (…). Vždycky říkám, že jsem nikdy nežádala o titul, o navýšení platu, o nic. Všechno, co jsem dělala, bylo v rámci snahy udělat pro společnost to nejlepší v dané chvíli,“ přiznává.

Angela zanechala po svém odchodu ve společnosti Apple významnou a nesmazatelnou stopu. Podařilo se jí po designové i organizační stránce proměnit Apple prodejny po celém světě a udělat z nich místa setkávání.

Angela Ahrendts

Dnes nejčtenější

.