Zavřít reklamu

V posledních několika týdnech můžete na televizních obrazovkách vídat poměrně často reklamu na novou aplikaci z dílny startupu iLabs, který ji vytvořil pro České dráhy. Ta nese název Vlakem na výlet a jak už její název napovídá, má vám pomoci v jednoduchém plánování výletů po České republice. A jelikož je tato aplikace dostupná i pro iOS, byla by škoda, kdybychom se jí nepodívali na zoubek – tím spíš, když může být pro nejednoho z vás užitečná. 

Ještě, než se pustím do samotného hodnocení aplikace, musím říci, že podobné snahy osobně velmi oceňuji. Doba, ve které žijeme, je totiž skutečně prošpikovaná moderními technologiemi a přijde mi celkem škoda je v některých odvětvích nevyužívat. České dráhy jdou ale v tomto ohledu naštěstí s dobou a sílu aplikací již poznaly i díky svému dřívějšímu počinu Můj vlak. Dost ale bylo slov chvály, pusťme se rovnou do hodnocení. 

Aplikace je samozřejmě zdarma dostupná v App Storu a k dispozici je jak pro iPhony, tak iPody či iPady. Jedinou podmínkou je mít v nich operační systém iOS 11 či novější a alespoň 46,8 MB místa. Ani jedna z těchto věcí však zřejmě nebude pro naprostou většinu z vás problém. Po spuštění aplikace, které je alespoň na iPhonu XS skutečně rychlé, si projdete klasickým kolotočem různých souhlasů na upozornění či využívání vašich polohových služeb. Po prvotním nastavení, zdali se tak vůbec dá těm pár tapnutím na displej iPhonu říkat, už vám nebrání prakticky nic k plnému využívání aplikace. 

Ovládne jí každý 

Prostředí appky je dle mého příjemné, přehledné a intuitivní. K orientaci v ní budete nejvíce používat čtyři sekce v její spodní části – Hravě, S kým, Kam a Kdy. Jak už napovídá samotný název, tyto sekce vám budou nabízet výlety podle toho, kam či s kým chcete vyrazit, popřípadě vás v sekci Kdy upozorní na časově limitované události jako třeba různé výstavy či festivaly. Nabídka výletů je dle mého názoru skutečně pestrá, díky čemuž si z ní vybere snad každý. Super je i to, že po “rozkliknutí” určitého výletu vám appka nabídne spoustu detailních informací o něm od fyzické náročnosti, přes časovou až třeba po to, jak daleko je váš výletový cíl od nádraží, ke kterému vás vlak přiveze. Mimochodem, přes aplikaci lze samozřejmě vlajkové spoje na místo velmi jednoduše vyhledat a výlet tak de facto naplánovat na jednom místě. 

Vraťme se ale ještě chvíli k sekci Hravě. Právě s tou si totiž dali vývojáři zřejmě nejvíce práce. Jednat se má totiž o menší pátrací hry, kdy výletníci cestují v čase a cestou pomáhají určitým historickým postavám řešením jednoduchých úkolů. Časem však necestujete jen pro nic za nic. Hlavním cílem hry je totiž kromě pomoci historickým postavám dlouhodobě pomáhat i vašemu cestovatelskému průvodci – mimozemšťanovi To-to. Ten totiž honí padoucha Timora Temnouše, který se má snažit ovládnout naší budoucnost. Ano, jedná se sice primárně o dětskou zábavu, na druhou stranu ani dospělého cestovatele občasné plnění úkolů nudit určitě nebude. A pozor – celé hře zapůjčila svůj hlas Valérie Zawadská. Díky ní se tak dozvíte spoustu zajímavých věcí z české historie. Ale pozor, jednotlivé výlety je potřeba nejprve v aplikaci stáhnout, kvůli čemuž je nutné internetové připojení.

Vyšší smysl

Aplikace vám má nejen pomoci v plánování zajímavých výletů po České republice, ale můžete díky ní dokonce i ušetřit. Do appky je totiž možné se přihlásit přes svůj ČD účet, na který se vám budou následně přičítat body z výletu, které díky aplikaci absolvujete. Ty lze následně v eshopu Českých drah vyměnit za různé odměny, mezi kterými naleznete třeba i jízdenky. Zjednodušeně by se tak dalo říci, že si cestováním “vyděláte” na další cestování a to naprosto bez námahy. I za tuto možnost si zaslouží České dráhy jistě pochvalu. 

Resumé

Jak tedy aplikaci zhodnotit? Z mého pohledu jako velmi povedený kousek. Upřímně přemýšlím nad tím, kdy naposledy jsem na iPhonu viděl takto kvalitně zpracovanou aplikaci tohoto typu. Pokud tedy rádi cestujete vlakem, určitě by ve vašem iPhonu chybět neměla. Výlety, které vám poodhalí, jsou totiž skutečně parádní a hlavně kompletně naplánované. Vám tak už stačí jen sbalit rodinu, svačinu, telefon a vyrazit na nejbližší vlakové nádraží. 

[appbox appstore id1453380300 ]

vlakem na cesty

 

Dnes nejčtenější

.