Zavřít reklamu

Pro automobilku Tesla byl rok 2018 velmi úspěšný – možná i více, než doufal Elon Musk. Jejich vozidla se prodávala jako na běžícím páse a například jejich nejnovější Model 3 je aktuálně nejprodávanějším elektromobilem v Evropě. Nicméně celkové prodeje vozidel Tesla nejsou v prvním čtvrtletí 2019 tak vysoké, jako koncem minulého roku.

Společnost dokonce za první čtvrtletí tohoto roku zaznamenala ztrátu ve výši 702 milionů dolarů i přesto, že příjmy dosáhly hodnoty 4.5 miliardy dolarů. Pro porovnání můžeme uvést, že ve stejném období minulého roku činily příjmy Tesly jen 2.6 miliardy dolarů a poslední kvartál roku 2018 však znamenal pro společnost příjmy 7.2 miliard dolarů.

Podle oficiální zprávy neočekává vedení Tesly zisk ani v nadcházejícím druhém čtvrtletí. Zaznamenaná ztráta přes 700 milionů dolarů dělá z prvního kvartálu čtvrté nejhorší období od roku 2010. Musk sice se ztrátou počítal, ale určitě neměla být takto vysoká.

Pokud bychom se podívaly na vyexpedované kusy automobilů, opět došlo ke snížení oproti konci minulého roku. V uplynulých třech měsících automobilka doručila 63 tisíc vozů, v závěrečném čtvrtletí roku 2018 to bylo 90 tisíc kusů. Největší příčinou tohoto pádu je podle Muska složitá logistika. Všechna vozidla jsou totiž expedována do celého světa pouze z jediné továrny, což je dle něho největší logistický problém, se kterým se kdy potýkal. I přesto chce Tesla ve druhém čtvrtletí doručit minimálně 90 tisíc vozidel.

V galerii výše je přehledně vidět růst příjmů společnosti od roku 2015 do současnosti. Zajímavé je sledovat, jak se během roku 2017 velmi zvýšila ztráta v každém čtvrtletí a k obratu došlo až ve druhé polovině loňského roku. Nicméně i přes tato nepříliš pozitivní čísla se Tesla nemá čeho obávat. Elektromobily jsou ještě stále pouze na počátku své existence a ten největší boom nejspíš teprve nastane.

tesla-model-s-fb

Dnes nejčtenější

.