Zavřít reklamu

Vysokoškolské studium je bezesporu náročné, a to i na psychiku každého studenta. A někteří z nich zřejmě na studium nevzpomínají v dobrém a rozhodnou se škole uškodit. Jeden takový případ se stal na College of Saint Rose ve státě New York.

 Nejnovější MacBooky by tímto způsobem napadnout nešly. Nemají klasické USB:

Vishwanath Akuthota promoval na této soukromé škole se školným 32.000$ ročně v roce 2017. Z neznámého důvodu se rozhodl do školy znovu podívat zhruba před dvěma měsíci, kdy byl vybaven takzvaným „USB killerem“. Jedná se o obyčejný flash disk, který je naprogramovaný tak, aby kompletně usmažil jakýkoliv počítač, do kterého se připojí. Paradoxně jej ale lze bez problémů zakoupit na čínských eshopech.

Akuthota se dostal k přibližně 70 počítačům v různých učebnách po celém univerzitním kampusu a všechny se mu takto podařilo zničit. Konkrétně mělo jít o 59 počítačů s Windows a 7 iMaců. Celková škoda byla vyčíslena na 58.471$, tedy více než milion korun. A aby toho nebylo málo, během celé akce se ještě natáčel na svůj iPhone. Do kamery navíc prohlašoval například věty typu „Chystám se ho zabít.“ těsně předtím, než vložil flashku do počítače.

Viník se k celému incidentu nakonec přiznal a v srpnu ho čeká soud. Maximálním trestem může být odnětí svobody až na 10 let společně s pokutou 25.000$. Nicméně tento nejvyšší trest ho zřejmě nečeká, právě díky jeho přiznání a přijetí zodpovědnosti za svůj čin.

Zatím však stále zůstává nejasný Akutkotův motiv. Zřejmě šlo o nevyřízené účty s neznámou osobou ještě z doby jeho studia na univerzitě. Ponaučení z tohoto případu je jasné – pokud se chcete někomu pomstít, neničte cizí majetek a rozhodně se při tom nenatáčejte na vlastní telefon.

flash disk fb

Dnes nejčtenější

.