Zavřít reklamu

Je možné v obchodech, primárně vnímaných jako místa k prodeji fyzických produktů, vzdělávat zákazníky ohledně online služeb? Této výzvě bude muset společnost Apple čelit po uvedení svého nového obsahu na bázi předplatného. Pokud se nové portfolio služeb společnosti Apple setká s příznivou zákaznickou odezvou, mohlo by se to výrazně podepsat i na způsobu provozu jeho maloobchodních prodejen.

Služby nejsou u Applu žádnou novinkou. V historii jablečné společnosti nalezneme například službu MobileMe, mezi služby se pochopitelně řadí také iCloud či Apple Music. S uvedením Apple News+ a Apple TV+ ale přichází nutnost vývoje digitálního prodeje. Příchod nových služeb se ale již na provozu Apple Storů začíná projevovat. Na vystavených zařízeních běží ve smyčce propagační video ke službě News+, k obsahu lze získat přístup z každého iPhonu, iPadu a Macu na prodejně.

Today at Apple znovu na scéně

Strategie, spočívající v umožnění přístupu zákazníků ke službám, většinou funguje skvěle, a lze ji v budoucnu aplikovat i v případě služeb Apple TV+ nebo Apple Arcade. Předvedení služeb na prodejně ale samo o sobě nejspíš stačit nebude. Část hodnoty služeb na bázi předplatného spočívá v jejich dostupnosti napříč všemi zařízeními. Zatímco dosud byly na prodejnách Applu standardem dlouhé stoly, na kterých byl vždy vystaven jeden typ produktu v různých variantách, k demonstraci dostupnosti služeb napříč zařízeními bude muset Apple vymyslet něco zcela jiného – něco, čím službu zákazníkům dokonale představí ze všech stran a to v nejlepším případě i jednoduše.

Navzdory tomu, že zmíněné služby jsou softwarovým produktem, je nejlepším způsobem jejich propagace offline představení v prostředí kamenných prodejen. Úrodnou půdu pro demonstrace tohoto typu může představovat program Today at Apple, v jehož rámci může firma pořádat tématické vzdělávací workshopy. Rozhodně by nemuselo jít o nudné předváděcí akce – služba Apple Arcade vyloženě svádí k pořádání herních turnajů na půdě Apple Storů.

Propagační akce na podporu nových služeb v rámci Today at Apple by mohly být při správném přístupu přínosné jak pro Apple, tak i pro zákazníky. Ale kdo ví, třeba se nakonec dočkáme zcela nového způsobu propagace, na které nejsme u Applu zvyklí. Představit si dokážeme třeba i promítání jeho filmů či seriálů v provizorních „kinosálech“ uvnitř Apple Storů, kterými se bude snažit Apple lákat na TV+. V případě Apple Arcade bychom se zase mohli dočkat vytvoření speciálních herních zón s jablečnými produkty, na kterých si můžeme novinky vyzkoušet. Přesně tento typ propagace by mohl službám skutečně velmi prospět. Zákazníci by si je totiž mohli takříkajíc osahat stejně jako v běžném životě.

Nechme se tedy překvapit, s čím nakonec Apple v tomto ohledu vyrukuje. Už nyní je však jasné, že má před sebou skutečnou výzvu. Představil totiž produkty, které jsou něčím, co jsme v jeho nabídce doposud neviděli. Zda se mu podaří i tyto produkty prodat ale ukáže až čas.

homepod apple store fb

Dnes nejčtenější

.