Zavřít reklamu

Válka mezi Applem a Qualcommem zuří již spoustu měsíců a mnozí z nás se již v jejích zákopech zřejmě ztratili. Není se však příliš čemu divit. Společnosti totiž bojují hned na několika frontách v mnoha zemích, přičemž každý spor je rozdílný od toho, který zuří vedle. Některé bitvy jsou pak samozřejmě zajímavější než jiné a to i díky obhajobám, které v nich zaznívají.

V nových iPhonech už byste čipy od Qualcomuu nenašli:

Kromě jiných soudních sporů se tyto dvě společnosti střetly před Mezinárodní komisí pro obchod (ITC). Před ní se Qualcomm v roce 2017 dožadoval zákazu dovozu iPhonů do Spojenách států. Ačkoli se prokázalo, že jeden z šestnácti vznesených patentů Apple skutečně porušil, ITC se rozhodla nepoužít jako sankci zákaz importu. Qualcomm se proti tomuto rozhodnutí odvolal a chce zakázat dovoz iPhonů za každou cenu. Apple zvolil velice zvláštní druh argumentace pro opětovné zamítnutí žádosti Qualcommu. Je jím 5G technologie.

Zákazem dovozu by se podle slov Applu omezil prodej nejnovějších iPhonů, ve kterých je implementován 4G modemový čip Intelu. Omezením prodeje by se tak snížily zisky i Intelu, který by tak nemohl vynakládat nezbytné prostředky pro vývoj 5G modemových čipů, což by mohlo znamenat na poli 5G ohrožení hospodářské soutěže. Apple tvrdil, že Intel je jediným výrobcem těchto čipů ve Spojených státech, který čelí nařčení z protisoutěžních praktik Qualcommu.

Qualcomm samozřejmě tvrdí, že se jedná o nesmysl a že v této kategorii hrají prim převážně zámořské společnosti. Dle tvrzení zástupců společnosti je Qualcomm číslem jedna ve standardizaci 5G, za ním je prý Huawei. V této věci byla na Apple rovněž podána žaloba v civilním soudnictví, kde pravděpodobně za porušení patentu zaplatí 31 milionů dolarů. Kvůli patentovým poplatkům se ovšem může stát, že Qualcomm bude muset zaplatit Applu celou miliardu dolarů. Přsně takto rozhodl soudce v předběžném rozhodnutí. Konečný verdikt padne příští měsíc.

5G-FB

Dnes nejčtenější

.